23948sdkhjf

Ökad risk för blodpropp hos män som haft fetma som unga

En studie från Göteborgs universitet visar att män som haft fetma i övre tonåren löper ökad risk för blodpropp i ben eller lunga senare i livet.

En av de vanligast hjärt-kärlsjukdomarna är så kallad venös tromboembolism, VTE, eller blodpropp i ben eller lunga. Totalt drabbas 5-10 procent av befolkningen och risken att drabbas ökar med stigande ålder. 

Forskare från Göteborgs universitet har publicerat en ny studie i Journal of Internal Medicine som omfattar data från 1 639 838 män som mönstrade för militärtjänstgöring i Sverige under åren 1969-2005. Snittåldern var drygt 18 år. Männen följdes sedan upp via patient- och dödsorsaksregistret.

Under uppföljningen registrerades blodpropp i ben eller lunga hos drygt en procent. Där sågs en tydlig koppling mellan kroppsmassindex, BMI, vid mönstring och risk för blodpropp senare i livet. 

– Kopplingen mellan VTE och fetma är tidigare främst studerad i populationer där BMI mätts senare i livet. Eftersom studiedeltagarna då kan ha hunnit utveckla fetmarelaterade sjukdomar som också påverkar risken för blodpropp, som vissa former av cancer, riskerar man att underskatta risken av fetma. I takt med att fetma och grav fetma bland unga ökar, blir det allt viktigare att studera de långsiktiga risker detta medför, säger Katarina Glise Sandblad, doktorand på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och studiens förstaförfattare.

Ökade risker för blodpropp

Den ökade risken för VTE var märkbar i den grupp som låg inom normalintervallet med ett BMI på mellan 20–25, jämfört med gruppen med ett BMI på 18,5–20. Risken fortsatte öka i de två högre BMI-grupperna, fetma och grav fetma. Totalt ingick där omkring 36 000 av studiedeltagarna. 

Resultatet visar att risken för VTE var mer än fördubblad för gruppen fetma, BMI 30–35, som låg på en riskfaktor 2,93 jämfört med referensgruppen i studien. För dem med grav fetma, BMI 35 och uppåt, var motsvarande faktor 4,95. Det innebar en nästan fem gånger högre risk för  blodpropp i ben eller lunga under uppföljningstiden.

Forskargruppen som leds av Annika Rosengren, professor i medicin på Göteborgs universitet, har tidigare gjort studier på fetma och andra utfall än VTE där man sett liknande mönster hos både män och kvinnor. Trots att den aktuella studien endast omfattar män är sambanden, enligt forskargruppen, troligen liknande för kvinnor. 

Läs studien:

Sandblad m fl. Journal of Internal Medicine.Obesity in adolescent men increases the risk of venous thromboembolism in adult life. Publicerad online 27 april. Doi.org/10.1111/joim.13044

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Medlemsnytt
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Getinges dotterbolag återkallar ballongpump för hjärtstöd i USA
Bättre lindring mot migrän mål för forskare
Ska avslöja dussintalet cancerformer – med ett enda blodprov
Utvecklar sprej mot antibiotikaresistenta bakterier
God löneutveckling inom life science
Andra Nordiska Medier
Rent
MedTech Magazine
Recycling

Sänd till en kollega

0.111