23948sdkhjf

Björn Arvidsson: Kriser visar vad som är viktigt - på riktigt

Vore det inte fantastiskt att låta de privata aktörerna i större utsträckning bidra till att lösa samhällets utmaningar, skriver Björn Arvidsson, verksamhetsledare för STUNS Life Science, i en krönika.

För några veckor sedan blev jag uppringd av en kontakt på Länsstyrelsen. De hade fått i uppdrag att koordinera hanteringen av skyddsutrustning i länet, då kommunerna hade det svårt och behövde hjälp med tillgång till väsentligheter som handdesinfektionsmedel, skyddskläder och plasthandskar. Samtidigt finns i länet en stark regional organisation med ett universitetssjukhus, två universitet med mängder av laboratorieverksamhet - samt en omfattande life science-industri bestående av stora och små aktörer, många specialiserade på tillverkning, och tillgång till samma utrustning som nu var en brist för samhället.

Vår roll i Länsstyrelsens koordinering blev att sätta samhället i kontakt med industrin och alla samtal utspelade sig ungefär likadant. Jag hann knappt berätta om situationen innan personen i andra änden av linjen, oavsett företag, erbjöd sig att inventera, förankra och återkoppla på vilket sätt de skulle kunna hjälpa i situationen. Flera erbjöd sig även att tillverka vad som behövdes. Fantastiskt.

Tänk om - eller när - offentliga och privata samarbeten kunde vara såhär självklara. När samhället förstår att privata företag eller entreprenörer sitter på kompetens och resurser att bidra till de utmaningar som samhället står inför. Eller när företag och entreprenörer förstår att de inte ska ta fram en produkt eller tjänst utan att först säkerställa att det finns ett samhällsbehov- då de i första hand ser sig själva för sina kompetenser och resurser. Win-win.

De förändringar som vi nu genomgår kommer med största sannolikhet att bestå efter krisen, av flera skäl. För det första anammar vi utveckling och teknologier som vi länge haft men inte engagerat oss i att använda eller lära oss. För det andra så pågår förändringen under tillräckligt lång tid för att vi ska hinna ändra våra beteenden och vänja oss vid de nya tillvägagångssätten.

Vore det då inte fantastiskt att låta de privata aktörerna i större utsträckning bidra till att ta tillvara på möjligheterna med att lösa samhällets utmaningar. Att logiken i samverkan mellan offentliga och privata aktörer handlar om att tillsammans lösa problem och att se varandra som kompletterande verksamheter. Alla förutsättningar finns där - nu behöver vi bara göra det tillräckligt ofta så att det blir en vana.

Artikeln är en del av vårt tema om Krönika.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.157