23948sdkhjf

Vaccinforskaren: "Det här viruset kommer inte att försvinna"

| Av Veronica Alvarez | Tipsa redaktionen

Trots att snabb vaccinutveckling kan innebära risker kommer nyttan av ett vaccin mot det nya coronaviruset förmodligen överväga riskerna, det menar Matti Sällberg, professor vid Karolinska institutet.

Frågan är om det verkligen är meningsfullt att utveckla ett vaccin mot sars-cov-2 när pandemin spås vara över innan ett fungerande vaccin når marknaden. Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys vid Karolinska institutet, KI, anser att det är det.

Läs också: Remdesivir på väg mot EU-godkännande

– Det här viruset kommer inte att försvinna. För riskgrupper och sjukvårdspersonal kommer det behövas ett vaccin och det kommer behövas under många år framöver, säger han.

I en tid som präglats av rädsla, antingen för att själv smittas eller för smittans konsekvenser på sjukvården, är Matti Sällbergs syn på framtiden inom hälso- och sjukvården ändå positiv.

– Jag är extremt hoppfull. Vi har aldrig sett ett fält utvecklas så snabbt som forskningen runt corona. Vi har på några månader lärt oss lika mycket som vi tidigare
kanske lärt oss på 10 eller 15 år om andra virusinfektioner, säger han.

Vaccinkandidaten

Det finns flera intressanta vaccinkandidater på gång runt om i världen. I de flesta forskningsprojekten har man använt sig av coronavirusets ”spike” och uttrycker den i sitt vectorsystem. Matt Sällberg leder en forskningsgrupp på Karolinska institutet
i Huddinge som utvecklar ett dna-vaccin som skiljer sig genom att det inte bara inkluderar hela spiken, utan även andra virusdelar som inte förändrar sig lika mycket.
Det innebär att deras vaccinkandidat kan bli korsreaktivt mot framtida coronavirus som hoppar från fladdermus till människa.

Läs också: Internationell uppståndelse kring Tegnells sommarprat

– Det är en bättre framtidssäkring, det vill säga vårt vaccin har större förutsättningar för att även kunna skydda mot nästa coronavirus som kommer att komma.

Skillnader och likheter med andra coronavirus

Att sars-cov-2 är här för att stanna är en av faktorerna som skiljer sig från tidigare utbrott med coronavirus. I de fallen smittades färre, men andelen döda var högre. Vid sars-cov-2 och MERS-CoV var det också möjligt att isolera viruset på grund av att alla smittbärare fick symtom. Men sars-cov-2 ger inte alltid symtom hos sina smittbärare, och ibland är symtomen ytterst milda. Det är den mest väsentliga skillnaden som gör att smittspridningen av det nya coronaviruset är mycket svårare att begränsa
än tidigare smittspridningar med coronavirus.

– Det här viruset kan man inte isolera bort, det är fullkomligt nonsens att tro att genom att sätta någonting i karantän så blir man av med det. Det är ungefär som en struts som kör huvudet i sanden, säger Matti Sällberg och fortsätter:

– Karantän är jättebra för att begränsa spridningen och för att göra den långsammare, men vi kommer aldrig bli av med viruset. Vi kan inte låsa in alla på hela jordklotet i en månads tid för att få bort det.

Läs också: Positivt besked om blodplasmastudie och covid-19

Tidigare forskning hjälper till

I dagsläget regnar det i princip pengar på forskning om sars-cov-2 runt om i världen. Även under sars-epidemin 2003 och 2004 flödade pengar in till forskningen, men när epidemin väl var över sinade forskningsmedlen och forskningen stannade av.
Matti Sällberg tror inte att den risken finns i dag. I Europa finns det en mycket starkare inhemsk motivation på grund av de flera hundratusen smittade.

– Det här kommer vara ett uppvaknande för många anslagsgivare och samhället som helhet. Virus är ingenting som drabbar endast Afrika eller Asien, utan det drabbar hela det globala samhället. Det gör att vi måste ha en helt annan beredskap för det här framöver, säger han.

Minnet av svininfluensan, vaccin och narkolepsi

Hur intressant ett framtida vaccin kommer vara för gemene man är svårt att sia om. Ordet ”massvaccinering” för mångas tankar tillbaka till 2009 och svininfluensas utbrott i världen. Omkring 5 miljoner människor vaccinerade sig i Sverige efter uppmaning från regeringen och strax därefter kunde man räkna till 500 fall av narkolepsi bland barn och unga. Matti Sällberg anser att det saknas definitiva bevis för att vaccinet, Pandemrix, verkligen var den utlösande faktorn till narkolepsifallen. Han framhåller också att infektion med svininfluensa i sig kan orsaka narkolepsi. På en global nivå har man inte heller hittat något samband mellan vaccination och narkolepsi, enligt den översiktslitteratur som Matti Sällberg hänvisar till.

– Studier har tydligt visat att bland de som blev vaccinerade minskade tecken på influensaorsakad sjukdom med 70-100 procent, vilket ska ställas i relation till antalet möjliga narkolepsifall på mellan 1 på 20 000 hos unga. Associationen med narkolepsi noterades nästan uteslutande i Norden. Men det går självklart inte att utesluta att någon drabbades av narkolepsi av vaccinet, säger han.

Läs också: Små life science-företag drabbas hårdast av pandemin

Riskerna med ett vaccin

Matti Sällberg medger att den snabba utvecklingen och processen av att ta fram ett vaccin mot sars-cov-2 kan medföra risker.

– Det är klart att det alltid finns risker när det går fort. Om man inte kan testa på tillräckligt många människor kommer man inte se ovanliga biverkningar innan läkemedlet är ute i allmänt bruk, men då talar vi fortfarande om ovanliga
biverkningar. Han poängterar att tillverkare och myndigheter är medvetna om den förhöjda risken och att de därmed har en ökad vaksamhet.

– Allting som vi gör har biverkningar, man måste acceptera att saker och ting inom medicin har biverkningar. Däremot ska inte biverkningarna vara värre än vinsten,
för då har man inte ett fungerande läkemedel.

Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)

JOBB I FOKUS

Startsidan just nu

Life Science Sweden tar sommarledigt

Vi på redaktionen går på semester och är tillbaka på kontoret igen den 3 augusti. Vi hoppas att ni får en riktigt trevlig sommar! 

Jobb & karriär
Flera förändringar i Oncopeptides ledning

Rockad och nyrekrytering karaktäriserar bolagets tillsättning av ny vd samt forskningschef.

Regeringen tillsätter coronakommission

Finans
Lipigons nyemission övertecknad

Studie: Fler skulle kunna vara immuna mot covid-19

Preliminära resultat pekar på att fler kan vara immuna mot covid-19, även om de fått negativt antikroppssvar.

Nyhetsbrev

Gileads besked – så mycket kommer remdesivir kosta

Priset för att behandla en covid-19-patient med remdesvir landar på 21 800 kronor. – Det är lite lägre än vad jag trodde, säger Anders Sönnerborg till Life Science Sweden.

Arkiv
1

Krönika
Torgny Fornstedt: Analytisk kemi måste hitta tillbaka till sina rötter

Det behövs fler kunniga analytiska kemister både på universiteten och inom industrin, skriver Torgny Fornstedt i en krönika.

Keminyheter
Sverige vill ha en EU-gemensam kemikaliestrategi

Lovande resultat för oral terapi vid atopiskt eksem

Jobb & karriär
Mattias Bergqvist ny ledamot i Scandinavian CRO

Atrogi får anslag för fetmaforskning

LSS in English
Marie Gårdmark: Do EMA and FDA talk to each other?

Of course they do! The collaboration started already in 2003, writes Marie Gårdmark in a column.

Remdesivir på väg mot EU-godkännande

Det europeiska läkemedelsverket EMA:s vetenskapliga kommitté rekommenderar remdesivir för godkännande för behandling av covid-19.

Finans
Aegirbio debuterar på Nasdaq First North

Stor genomslagskraft för immunterapi i Sverige

Internationell uppståndelse kring Tegnells sommarprat

Utländska medier har uppmärksammat Anders Tegnells uttalande där han beskriver andra länders agerande kring coronapandemin som ”galenskap”.

Keminyheter
Rötter och grenar blir vårdkläder

2

Tom Britton: ”Nivån för flockimmunitet är lägre än vad vi trott”

Nya matematiska modeller pekar på att flockimmunitetsnivån är kraftigt lägre än vad man tidigare trott, och att immuniteten i dagsläget spelar en större roll, enligt en ny rapport.

Vitalis blir digital konferens

Jobb & karriär
Maja Johansson blir chef för nya vaccinanläggningen i Umeå

Sedan en månad tillbaka är Maja Johansson ny site manager för Diamyd Medicals nya tillverkningsenhet i Umeå.

Remdesivir ges till barn med covid-19 i ny studie

Finans
Avgiften för klinisk läkemedelsprövning ökar med 250 procent

Ansökningsavgiften för kliniska prövningar höjs från 50 000 kronor till 123 000–148 000 kronor till följd av en ny EU-förordning, enligt rapport från Läkemedelsverket.

FDA godkänner första behandlingen mot ovanlig bensjukdom

Amerikanska läkemedelsmyndigheten har godkänt Crysvita (burosumab-twaza) som injektionsbehandling för patienter med tumörinducerad osteomalaci, TIO.

1

Positivt besked om blodplasmastudie och covid-19

Selectimmune rekryterar ny vd

Tillväxtanalys ska bevaka life-science industrins utveckling

Vinnova stödjer KTH:s testkit för antikroppar mot covid-19

Jobb & karriär
Abigo nyanställer

Elektas vd avgår med omedelbar verkan

Ansiktsmask krävs för covidskydd enligt Science-artikel

Jobb & karriär
Cellavision tappar vd

Keminyheter
Kemikalieinspektionen i topp i arbetsplatsranking

1

Apotea och Werlabs säljer antikroppstest för covid-19

Läkemedelsverket förbjuder ett till covidtest

Röntgen visar hur coronaviruset förökar sig

Jobb & karriär
Micropos får ny vd

Se alla Medlemsnytt

Cobra signs supply agreement with AstraZeneca

Ny medarbetare till PharmaRelations i Norge

PharmaRelations stärker upp med ny konsultchef

Join us for a webinar on confocal microscopy!

3D Scanning Systems - Innovative Solutions for 3D digitizin

Akut produktion av desinfektionsmedel med hjälp av Busch

Improve your metrology skills, also @home.

Leverans av Busch vakuumsystem till Brasilien

Cleaning and Disinfecting Microscope and Optical Components

Busch Vakuum Solutions levererar till sjukhus i Palestina

Are you working from home?

Busch Vacuum Solutions levererar till sjukhustrailers i USA

Centralisering av vakuum från Busch Vacuum Solutions

Increase efficiency in the lab!

Verifiering vid tillverkning av Ventilatorer

Busch levererar vakuumsystem till akutsjukhus i Madrid

Samarbete mellan Busch i Schweiz och Frankrike mot Corona

Rening av gaser med vakuumteknik från Busch Vacuum Solutions

Optimize measurement plans remotely with free ZEISS CALYPSO

Find what you need from the ZEISS Industrial Quality world.

Biofiltrering med Busch TYR Blåsmaskin

Ny Country Manager PharmaRelations Norge

Perfekt packad skinka med vakuum från Busch

Last week, we introduced ZEISS Lightsheet 7.

Fiskodling med vakuum från Busch Vacuum Solutions

Sänd till en kollega

0.094