23948sdkhjf

Storbritannien testar fem läkemedel mot covid-19

Brittiska läkare testar bland annat blodförtunnande på covid-19-patienter. 

I brist på behandlingsalternativ vid svår covid-19-sjukdom ska brittiska läkare undersöka om fem befintliga läkemedel kan vara effektiva mot sjukdomen, skriver The Guardian. Det handlar bland annat om blodförtunnande läkemedel, något som svenska läkare redan använt i två månader och som Dagens Nyheter var först att rapportera om

Runt om i Storbritannien ska 30 olika sjukhus ingå i flera mindre studier. Samtliga är en del av forskningsprojektet Accord om covid-19 och inkluderar läkare, forskare, industrin och nationella institutet för hälsoforskning, NHS. Nu letar brittiska forskare efter hundratals patienter som ska ingå i studierna. Förhoppningen är att något av läkemedlen ska hindra de sjuka patienterna från att behöva intensivvård och respirator. Förutom blodförtunnande läkemedel handlar det om terapier som fortfarande är i klinisk prövning för muskelsjukdomar, lung- och blodsjukdomar, och som har evidens för att ha vara kraftiga antivirala eller antiinflammatoriska egenskaper. 

– Vi letar efter signaler på både säkerhet och effektivitet, något som kan minska svårighetsgraden av sjukdomen, förkorta dess varaktighet och förhindra att patienter går in i intensivvårdsmiljön, säger Tom Wilkinson, professor inom lungmedicin och akademisk ledare på NIHR Southampton Biomedical Research Center i Storbritannien, till The Guardian. 

Läkemedlen valdes ut från en lista med 200 produkter. Om försöken får positiva resultat kommer de inkluderas i den senare fasen av ett nationellt forskningsprogram som drivs av Oxford University. 

De fem läkemedlen: 

Heparin, ett blodförtunnande läkemedel som kommer börja testas på patienter nästa månad. Om läkemedlet inhaleras istället för injiceras kan det enligt Tom Wilkinson ha en stor effekt i lungorna och vara antiinflammatoriskt. 

Bemcentinib, en tablett som används för att behandla blodsjukdomar och har visat sig ha en antivirial effekt i experiment om flera virus. Det verkar fungera genom att det hindrar viruset att infektera cellerna och minska dess förmåga replikera sig i friska celler. Läkemedlet har utvecklats av det norska företaget BerGenBio. 

Medi3506, en antiinflammatorisk injektion som utvecklats för hudåkommor och KOL. Det har också prövats mot astma i studier av Astra Zeneca. Den fungerar genom att dämpa cytokinstormen som orsakar en överdriven reaktion i immunsystemet. 

Calquence, fungerar genom att hämma enzymet som kallas Burtons tyrosinkinas (BRK) och utvecklades för svår lunginflammation och används i dag mot bland annat mantelcellslymfom. Produkten valdes ut efter att den visat tecken på en minskad risk för komplikationer av covid-19 eller allvarliga lungskador. Läkemedlet är utvecklat av Astra Zeneca. 

Zilucoplan, är ett läkemedel som ska kunna stoppa överaktivering av en del av immunsystemet. Produkten prövas som behandling av skelett- och muskelsjukdomen myasthenia gravis. 

I studien inkluderas bland annat sjukhuset St Thomas som premiärminister Boris Johanson vårdades på när han var inlagd för covid-19. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.11