Diabetesföretag på väg in i nya faser
Uppsalaföretaget Ilya Pharma har fått 5,3 miljoner euro från Europeiska innovationsrådet. Pengarna ska användas till finansiering av fas II-prövningar för företagets läkemedelskandidat ILP100. Syftet med läkemedlet är att hjälpa till i läkningsprocessen av diabetessår som ofta är mycket svårläkta och kan leda till att amputation är det enda återstående behandlingsalternativet.
Substansen bygger på forskning som gjorts av Mia Phillipson, professor i fysiologi vid Uppsala universitet, och Stefan Roos, docent vid Uppsala universitet, samt Ilya Pharmas vd Evelina Vågesjö.
Företaget använder sig av genetiskt modifierade mjölksyrebakterier som producerar en sorts kemokiner som bidrar till sårläkning.
– Vi är det enda bolag som har fått det här stödet från Europeiska innovationsrådet två gånger och det första stödet betydde jättemycket för oss. Att vi nu får stödet igen innebär att vi kan testa ILP100 för patienter med diabetessår i fas II-studier, säger Evelina Vågesjö till Life Sceince Sweden och berättar att företaget sedan tidigare planerar en fas II-studie med samma substans för användning vid sår som uppstår i samband med operation.
Företaget planerar att påbörja rekrytering till fas II-studier nästa år.
Ett annat svenskt bioteknikföretag som arbetar med att utveckla läkemedel för patienter med diabetes har genom en nyemission fått in 90 miljoner kronor. Företaget Atrogi bygger vidare på forskning från Tore Bengtsson, professor vid Stockholms universitet, med att utveckla en substans som ska stimulera upptag av glukos i muskelceller. Bland investerarna finns Koreas största riskkapitalbolag, Korea Investment Partners, KIP.
– Att en så stark och erfaren aktör som KIP satsar på Atrogi ser vi som ett starkt bevis på vår banbrytande forskning och marknadspotentialen för det läkemedel vi utvecklar. Att dessutom göra det mitt i corona-krisen är också ett styrkebesked, säger företagets vd Alexandra Ekman Ryding i ett pressmeddelande.
Företaget planerar att nästa år starta fas I-studier med sin läkemedelskandidat.
Artikeln är en del av vårt tema om Finans.