23948sdkhjf

Atrogi får anslag för fetmaforskning

Forskningsföretaget Atrogi har fått ett anslag från Eurostar för utveckling av en substans mot fetma.

Nyligen skrev Life Science Sweden om att bolaget fått in 90 miljoner kronor genom en nyemission för att ta sitt experimentella läkemedel mot diabetes typ 2 till klinisk fas.

Nu har företaget i en gemensam ansökan med bland annat Stockholms universitet fått ett anslag på cirka en miljon euro från Eurostars som är ett EU-initiativ för att främja små och medelstora företag. Anslaget gäller en andra produkt som företaget utvecklar.

– Det är en substans mot fetma som har en annan verkningsmekanism än den vi har mot diabetes. Att vi får det här anslaget betyder väldigt mycket för oss, säger Atrogis vd Alexandra Ekman Ryding till Life Science Sweden.

Företaget bygger på upptäckter av Tore Bengtsson, professor vid Stockholms universitet. Läkemedelskandidaten mot diabetes skiljer sig från många andra diabetesläkemedel i det att den inte involverar insulinsystemet. Istället påverkar den det adrenerga systemet att öka glukosupptaget i skelettmuskulaturen.

– Den riktar in sig på vissa β-adrenerga receptorer och syftar till att öka upptaget av glukos i muskler för att minska mängden socker i blodet, säger Alexandra Ekman Ryding.

Substansen mot diabetes har kommit längre än den mot fetma, men nu ger anslaget en möjlighet för Atrogi att komma vidare också med den. Ansökan om anslag till Eurostar gjordes tillsammans med Stockholms universitet, Maastricht University, Latvian Institute of Organic Synthesis och Excellerate Bioscience som samarbetar med Atrogi i utvecklingen av produkten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141