23948sdkhjf

”Läkemedlet ska vara klart bättre än det som finns idag”

Företag med inriktning mot precisionsmedicin står högt i kurs för venturekapitalbolaget Healthcap när de väljer hur de ska göra sina investeringar.

Healthcap har sedan starten 1996 investerat i 120 bolag inom life science-sektorn och har tagit 44 av dessa till börsen. Företagets grundare och vd Björn Odlander är först ut i Life Science Swedens serie där vi talar med investerare i life science-branschen.

Vad är det som gör att ni väljer att investera i ett företag?

– Vi har ett starkt fokus på precisionsmedicin. Det finns framför allt inom ovanliga sjukdomar, cancer samt ytterligare ett antal fält.

Vilka fler kriterier har ni?

– Projekten måste ha en hög sannolikhet för framgång och vara utvärderingsbara. För att ett läkemedel ska vara framgångsrikt ska det ge den eftertraktade biologiska effekten. Sen måste det vara en viktig medicinsk effekt som gör skillnad och är till glädje för patienter. Läkemedlet ska också vara klart bättre än det som finns idag och vi vill att det ska finnas en positiv hälsoekonomisk profil som gynnar sjukvårdssystemet.

I vilken fas investerar ni i företag?

Jämfört med de flesta andra investerare går vi in väldigt tidigt. Ungefär hälften av våra företag har vi varit med och startat upp. Ofta jobbar vi med forskare på universitet som har gjort en viktig och kommersialiserbar upptäckt. De kan också vara så att vi förvärvar rättigheterna till en produkt som andra inte gillar och så kanske vi ompositionerar den eller hittar ett nytt användningsområde.

Kan du nämna några företag som ni har innehav i?

– Några av de viktigaste idag är Oncopeptides och Fusion Phamaceuticals. Andra spännande företag är Aprea, Orexo och Bonesupport samt Vicore som nu startar en studie med en substans mot covid-19.

Artikeln är en del av vårt tema om Finans.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.082