23948sdkhjf

EU kan köpa in Johnson & Johnsons covid-19-vaccin

Förhandlingar förs med tre bolag om deras vaccinkandidater mot covid-19.

EU-kommissionen avslutade under torsdagen de inledande förhandlingarna med Johnson & Johnson om deras vaccinkandidat mot covid-19, det skriver Dagens Nyheter. Det handlar i nuläget om 200 miljoner doser men i framtiden kan det bli aktuellt med ytterligare 200 miljoner doser. EU håller även på och slutförhandlar med Astra Zeneca och Sanofi om deras vaccinkandidater. 

Richard Bergström, Sveriges nationella vaccinsamordnare, berättar för Dagens Nyheter att förhandlingarna sker i två steg. I det första skedet handlar det om att ta reda på den andra partens krav. Om parterna har tillräcklig grund för att ingå avtal påbörjas upphandlingsfasen. 

– Då är man i princip överens och det är det som har hänt i dag. Man kan utgå ifrån att det blir ett avtal, för de är överens om de stora dragen, säger han till tidningen.

Totalt finns det 2,7 miljarder euro som EU kan använda för att köpa in vaccin. Om de aktuella förhandlingarna går igenom kan det innebära att samtliga medlemsländer får tillgång till ett vaccin. 

– Alla avtal har i princip samma upplägg. Man använder EU-pengar för att snabba på utvecklingen och betala för kliniska prövningar, investera i tillverkningskapacitet, köpa in råvaror och anställa personal, säger Richard Bergström.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.125