23948sdkhjf

Astra Zeneca återupptar vaccinstudie

Sedan brittiska myndigheter gett klartecken återupptar Astra Zeneca kliniska prövningar i Storbritannien med företagets vaccin mot covid-19.

Det var den 6 september som det svensk-brittiska företaget pausade alla sina kliniska studier med vaccinkandidaten AZD1222 mot covid-19. Skälet var att en allvarlig sjukdom inträffat hos en av studiedeltagarna och det behövde utredas om den var kopplad till vaccinet.

Nu meddelar företaget i ett pressuttalande att studierna återupptas i Storbritannien sedan en kommitté har bedömt det som säkert och den brittiska myndigheten Medicines Health Regulatory Authority har gett klartecken.

Enligt den amerikanska nyhetssajten Stat är det endast i Storbritannien som studierna nu åter startar. Vaccinet prövas också i fas 2/3 och fas 3 i USA, Brasilien och Sydafrika.

AZD1222 har utvecklats av universitetet i och Oxford och spin off-företaget Vaccitech samt Astra Zeneca som i juni i år inledde fas-3 studier med vaccinet. Astra Zeneca offentliggör i nuläget ingen mer medicinsk information om den misstänkta biverkningen, men uppger att studiedeltagare och prövningsledare kommer att få relevant information som också ska tillgängligöras i globala kliniska register enligt regulatorisk standard. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.111