23948sdkhjf

EU kräver svar från Astra Zeneca

EU kräver att Astra Zeneca levererar de vaccindoser som är överenskommet. Samtidigt dementerar bolaget uppgifter om att vaccinet har låg effektivitet hos äldre.

Astra Zeneca meddelade förra fredagen att de inledningsvis kommer att leverera ett färre antal vaccindoser än överenskommet på grund av reducerad kapacitet vid en av deras fabriker. Beskedet överraskade EU som inte accepterar de nya leveransproblemen. EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides höll ett tal på måndag kväll om att EU vill att de beställda och förfinansierade doserna ska levereras så snart möjligt och att kontraktet ska fullgöras.

EU kräver också svar från Astra Zeneca om vilka doser som har producerats, var produktionen har skett och vart de har levererats. EU har hittills betalat 2,7 miljarder euro för den snabba utvecklingen och produktionen av olika vaccin.

Stella Kyriakides meddelade också att alla bolag som i fortsättningen kommer att producera vaccin mot covid-19 i EU kommer att behöva lämna en tidig anmälan när de vill exportera sitt vaccin till ett tredjeland, bortsett från humanitära leveranser.

På måndag rapporterade tyska tidningen Bild som citerade regeringskällor att Astra Zenecas vaccin har en effektivitet under tio procent för personer över 65 år. Uppgifterna tillbakavisas av Astra Zeneca som kallar rapporteringen felaktig.

Om alla krav uppfylls kan vaccinet bli godkänt av den europeiska läkemedelsmyndigheten i slutet av veckan.

Uppdatering: Tyska hälsodepartementet har dementerat uppgifterna om vaccinets lägre effektivitet hos äldre, enligt tyska tidningen Focus.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.143