23948sdkhjf

Von der Leyens krav på vaccinföretagen: Leverera!

Europa har bidragit med miljarder – nu är det dags för företagen att uppfylla sina löften. EU-toppen Ursula von det Leyen ställer vaccintillverkarna mot väggen, och aviserar en mekanism som gör vaccinexporten transparent.

Beskedet i fredags om försenade och nedkrympta leveranser av Astra Zenecas covidvaccin har väckt stor irritation inom EU, som Life Science tidigare rapporterat. Nu uttalar sig även EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i frågan, och med en tydlig udd mot de vaccintillverkande läkemedelsföretagen.

– Europa har investerat miljarder för att bidra till utvecklingen av världens första covidvaccin för hela världens gemensamma bästa. Nu måste företagen leverera. De måste uppfylla sina skyldigheter, sa hon i ett tal som sändes ut via Twitter på tisdagseftermiddagen.

Hon nämnde inga företag vid namn, men gjorde klart att EU kommer att ta fram en mekanism för att kunna skärpa kraven på öppenhet kring exporten av vaccinet. Hur denna kommer att se ut framgick dock inte.

I går kväll krävde EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides i ett tal att de beställda och förfinansierade doserna ska levereras så snart möjligt och att kontraktet ska fullgöras.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078