23948sdkhjf

Astra Zenecas vaccin godkänt i EU

Nu finns det tre godkända vaccin mot covid-19 inom EU.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA meddelade fredag eftermiddag att Astra Zenecas vaccin mot covid-19 nu är godkänt. Sedan tidigare är Pfizers/Biontechs och Modernas vaccin godkända inom EU.

– Med detta tredje positiva yttrande har vi ytterligare utvidgat arsenalen av vaccin som är tillgängliga för EU- och EES-länderna, säger EMA:s chef Emer Cooke i ett uttalande på myndighetens hemsida.

Som Life Science Sweden tidigare i veckan rapporterat avråder den tyska vaccinkommissionen från användning av Astra Zenecas vaccin till personer som är äldre än 65 år.

EMA gör en annan bedömning. Myndigheten konstaterar att de flesta deltagarna i kliniska prövningar med Astra Zenecas vaccin är mellan 18 och 55 år och att det än så länge saknas tillräckligt med underlag för att säga hur väl vaccinet fungerar för den äldre målgruppen. Men vaccinet godkänns ändå även för äldre då det bedöms säkert även för dem och en skyddseffekt är förväntad baserat på erfarenhet med andra vaccin och på att man har sett immunsvar även hos äldre som fått vaccinet.

Enligt de studieresultat som EMA hänvisar till ger vaccinet en skyddseffekt på cirka 60 procent. Det är betydligt lägre än den skyddseffekt som setts med de två tidigare godkända vaccinen från Pfizer/Biontech och Moderna. Å andra sidan är Astra Zenecas vaccin enklare att hantera då det inte kräver nedkylning i samma omfattning och det är också billigare än de tidigare godkända vaccinen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109