23948sdkhjf

Virusforskare startar pandemifond

Sveriges virusforskare vill bidra till en bättre beredskap inför kommande pandemier.

Genom ett nationellt initiativ startar Sveriges virusforskare Virus- och pandemifonden som ska stärka Sveriges arbete mot virus. Bakom fonden står Svenska sällskapet för Virologi som samlar mer än 250 virusforskare.

Sveriges virologer har liksom WHO varnat för kommande pandemier och vill genom den nya fonden skapa bättre förutsättningar för att klara av en kommande pandemi.

Vi har inte råd att hamna i en liknande situation igen. Men med kunskap kan vi göra skillnad. Därför måste vi lära oss av denna pandemi och stärka Sveriges arbete mot virussjukdomar och pandemier. Allt stöd vi kan få är viktigt för beredskapen till nästa pandemi, säger Niklas Arnberg, professor i virologi och en av initiativtagarna till Virus- och pandemifonden, i ett pressmeddelande.

Fokus i arbetet kommer att vara att stöda svensk forskning inom virologi och virusorsakade sjukdomar, medverka till den vetenskapliga utvecklingen och upplysa om forskning inom virologi om virusorsakade sjukdomars påverkan på hälsa, dödlighet, sjukvård, livsmedelsförsörjning, industri, ekonomi och samhället i stort.

Under de senaste 12 åren har WHO sex gånger utlyst globalt nödläge på grund av virus: svininfluensa (2009); ebola (2013-2016 och 2019-2020); polio 2014; zikavirus (2016) och sars-cov-2 (2020).

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Nytt program ska hjälpa akademisk forskning till marknaden
Studie: Blodprov för att mäta hjärnpåverkan efter neurokirurgi
Magnus Gisslén blir ny statsepidemiolog
Utredning mot forskningschef läggs ned – "Har fullt och orubbat förtroende"
Tolv jobb försvinner när Bio-Works ska effektivisera
Så mycket tjänar ingenjörer inom life science
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078