23948sdkhjf

Janssens vaccin godkänns i EU – ges i bara en dos

Ett fjärde vaccin mot covid-19 får nu klartecken för användning inom EU. Det kommer från Janssen, och det räcker med en dos för att vara färdigvaccinerad.

Enligt beskedet på torsdagen från den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA uppfyller vaccinet från nederländska Janssen EU:s krav på säkerhet, effektivitet, kvalitet och tillverkning. Därför rekommenderade man ett villkorat godkännande, och det formella beslutet togs kort därefter av EU-kommissionen.

Janssen är ett dotterbolag till amerikanska läkemedelsjätten Johnson & Johnson. Till skillnad från de tidigare godkända vaccinerna – från Pfizer/Biontech, Moderna och Astra Zeneca – tillverkar Janssen ett vaccin som bara ge i en dos, i stället för två. Vaccinet, som är virusvektorbaserat, uppges klara förvaring i två år i -20 grader och tre månader i kylskåpstemperatur.

– Sammantaget kommer detta att ha en jättestor betydelse för att bekämpa den globala pandemin, och det är i linje med den önskan världshälsoorganisationen uttryckt. Vi kommer att kunna använda de nuvarande transportvägarna och kylkedjorna för transporterna, har Martin Johansson, medicinsk chef på Janssen Sverige, tidigare sagt till Life Science Sweden.

Enligt EMA har Janssens vaccin genomgått kliniska studier med cirka 44 000 studiedeltagare, varav hälften fick vaccin och hälften placebo. Vaccinet har uppvisat cirka 67 procents skyddseffekt mot att insjukna i covid-19, och en 85-procentig effektivitet mot allvarligt insjuknande.

Vaccinet föreslås godkännas för personer över 18 år, inklusive de äldsta åldersgrupperna.

Till Sverige väntas de första leveranserna av vaccinet anlända i april, då nästan 230 000 vaccindoser kommer, enligt Folkhälsomyndighetens prognos. De följande månaderna väntas leveranserna bli betydligt större.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094