23948sdkhjf

Efter larm om blodproppar: Janssens vaccin pausas i USA

Efter flera fall av misstänkta biverkningar i form av blodproppar pausas Janssens covidvaccin i USA med omedelbar verkan. Samtidigt stoppas tills vidare de planerade leveranserna av vaccinet till EU och Sverige.

Beskedet om att vaccinet sätts på paus kom på tisdagen. På sin hemsida meddelade den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA att man granskar sex inkomna rapporter om allvarliga blodproppar som sätts i samband med vaccineringen.

I samtliga sex fall handlar det om kvinnor mellan 18 och 48 år, och symptomen uppträdde mellan 6 och 13 dagar efter vaccinationen, som i Janssen-vaccinets fall sker med en enda dos.

Det kan sättas i relation till att över 6,8 miljoner personer i USA fått vaccinet från Janssen, som är ett dotterbolag till den amerikanske läkemedelsjätten Johnson & Johnson.

"För närvarande tycks dessa biverkningar vara extremt ovanliga", skriver myndigheten som dock tills vidare rekommenderar en paus i vaccinering som en försiktighetsåtgärd.

Janssens vaccin godkändes av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA den 11 mars, men har ännu inte börjat användas i Europa.

I fredags inledde EMA:s säkerhetskommitté en utredning av vaccinet efter att de första rapporterna från USA om blodproppar kommit.

De planerade leveranserna av vaccinet har nu stoppats tills vidare. I ett sms till Aftonbladet skriver Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström att Sverige kommer att invänta EMA:s utredning, och att Folkhälsomyndigheten sedan får ta ställning till vilka rekommendationer som ska ges kring vaccinet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.079