23948sdkhjf

Norsk studie: Vektorvaccin ger fler blödningar

Blödningar är mer än 20 gånger vanligare i samband med vektorvaccin än vid vaccinering med mRNA-vaccin, enligt ny forskning från Norge.

I en studie från norska Folkehelseinstitutett (FHI) granskas förekomsten av blödningar efter första vaccinationsdosen, skriver Dagens Nyheter. Det rör sig om en mindre studie, som ännu inte är publicerad.

Resultaten visar att 2,8 procent av deltagarna som fått vektorvaccin – som Astra Zenecas och Janssens – fick blödningar från tandkött, näsan och/eller huden i form av blåmärken. För mRNA-vaccin, den typ som kommer från Pfizer/Biontech och Moderna, var motsvarande andel 0,1 procent.

– Siffrorna kan innebära att vektorvaccinet inte bara leder till allvarliga fall av blodproppar och lågt antal blodplättar som vi har sett i sällsynta fall utan också kan leda till mindre blödningsepisoder hos en större andel av de vaccinerade, säger Lill Trogstad, forskare på FHI.

Det går dock i nuläget inte att slå fast något samband mellan blödningarna och de sällsynta fall av koagulationsrubbningar som utreds för Astra Zenecas och Janssens vaccin, enligt FHI.

I Norge har vaccineringen med Astra Zenecas vaccin avbrutits, och FHI har rekommenderat att det ska tas bort från vaccinationsprogrammet. Något sådant beslut finns inte ännu, och den norska regeringen avvaktar ett utlåtande från en ny expertgrupp innan besked kommer.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079