23948sdkhjf

Astra Zeneca var oförberedd på vaccin-nationalism

Enligt Astra Zenecas styrelseordförande Leif Johansson räknade bolaget inte med de exportförbud som länder utfärdade på deras covid-19-vaccin.

Trots att Astra Zenecas produktion är utspridd över 15 olika länder fick bolaget problem med att leverera vaccin under covid-19-pandemin.

Enligt Astra Zenecas styrelseordförande Leif Johansson, som intervjuats i Ekots kommande Lördagsintervju, berodde det på att flera länder utfärdade exportförbud för att tillgodose sina egna behov av vaccin.

– Det här är en av lärdomarna från pandemin och som vi inte får upprepa under nästa pandemi, nämligen att internationella avtal, när det gäller insatser till vaccin men även färdiga doser vaccin, inte höll för det inre tryck som det innebär när länder vill vaccinera sin inhemska befolkning först, säger Leif Johansson till Ekot.

Störst blev problemet i Indien. Världens största vaccintillverkare fick där i uppdrag att producera Astra Zenecas vaccin för fattiga länder men ett exportstopp ledde till att vaccinen aldrig lämnade Indien. Enligt Leif Johansson var detta svårt att förutse i förväg.

Astra Zeneca är den vaccintillverkare som ska leverera flest vaccin till vaccinationsprogrammet Covax som fördelar vaccin till låg- och medelinkomstländer. I dessa länder har endast cirka 2 procent av befolkningen fått vaccin jämfört med 60 procent i de rika länderna. För att få stopp på pandemin är det viktigt att även vaccinera i dessa länder.

– Om man i Asien och Afrika ligger på en vaccinationsgrad på 1-2 procent så låter det inte bra. Det måste vi hjälpa till att korrigera.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094