23948sdkhjf

Vaccintvisten över – uppgörelse mellan EU och Astra Zeneca på plats

Efter tvisten om uteblivna vaccinleveranser har nu EU-kommissionen och Astra Zeneca nått en uppgörelse. Därmed avslutas rättsprocesserna som inletts i frågan.

Dagens uppgörelse garanterar leveransen av de återstående 200 miljonerna covid-19-doser från Astra Zeneca till EU, säger EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides i ett uttalande.

Hon tillägger att fortsatt tillgänglighet till vaccin, inklusive från Astra Zeneca, är avgörande för att kunna fortsätta vaccinationsprogrammen inom EU:s länder, men också för att kunna hjälpa resten av världen.

Enligt överenskommelsen åtar sig Astra Zeneca att leverera 60 miljoner doser före slutet av de tredje kvartalet i år, 75 miljoner doser till slutet av det fjärde kvartalet och ytterligare 65 miljoner doser under det första kvartalet 2022.

 Jag är mycket nöjd över att vi har kunna nå ett samförstånd som gör det möjligt att röra oss framåt och arbeta i samarbete med EU-kommissionen för att bidra till att övervinna pandemin, säger Ruud Dobber, Executive Vice President, Biopharmaceuticals Business Unit på AstraZeneca, i ett pressmeddelande.

I Sverige har beslut tagits om att avveckla användandet av Astra Zenecas covidvaccin, som sedan i våras endast getts till personer i gruppen 65 år och äldre.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094