23948sdkhjf

Studie ger stöd för bröstbevarande kirurgi vid bröstcancer

Patienter med bröstcancer visar högre överlevnadsgrad efter bröstbevarande operation i kombination med strålbehandling jämfört med efter komplett bröstborttagning, enligt en studie från Karolinska institutet.

En forskargrupp från KI har tillsammans med statistiker från SDS Life Science använt nationella registerdata för att studera tre behandlingsgrupper: kvinnor som behandlades med bröstbevarande kirurgi i kombination med strålbehandling och kvinnor som genomgick en mastektomi, där hela bröstet avlägsnades, med respektive utan strålbehandling.

Slutsatsen blev att risken för död under uppföljningstiden var upp till 80 procent högre bland patienterna som genomgick en mastektomi utan strålbehandling i jämförelse med patienterna som behandlades med en bröstbevarande operation följd av strålbehandling. Och det gällde oavsett ålder, tidpunkt för diagnos, bostadsregion, samsjuklighet, tumörens typ och allvarlighetsgrad, eventuell spridning till områdets lymfkörtlar och socioekonomiska förhållanden.

Bland patienterna där hela bröstet opererades bort följt av strålbehandling observerade man en 24 procent högre risk för död. 

– När vi skissade på studien var vi nog rätt övertygade om att den av andra beskrivna överlevnadseffekten borde bero på olika selektionsmekanismer som spelar roll när man väljer typ av kirurgisk metod, med eller utan strålbehandling, men som hittills inte tagits i beaktande. Resultaten var därför ganska oväntade, säger Jana De Boniface, överläkare vid Capio S:t Görans sjukhus och docent vid Karolinska institutet, i ett pressmeddelande från SDS Life Science.

Forskarna menar att resultaten visar att utvecklingen mot alltmer bröstbevarande kirurgi är rätt väg att gå, även om metoden inte är lämplig för alla bröstcancerpatienter.

Studien har publicerats i Jama Surgery

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078