23948sdkhjf

Red Gleads vd: Vi var inga typiska entreprenörer – nu vill vi växa

När Astra Zeneca lämnade Lund grundades Red Glead Discovery. Nu siktar Smile Incubator-bolaget på att bli ledande i Europa inom tidig läkemedelsforskning, berättar bolagets vd Johan Evenäs i en intervju med Life Science Sweden

Red Glead Discovery, ett bolag som erbjuder avancerade tjänster inom läkemedelsutveckling, firar att de fyller tio år. Bolaget grundades som en följd av att Astra Zeneca lade ner sin forskningsverksamhet i Lund.

– Jag och flera av andra av oss drabbades av Astra Zenecas nedläggning i Lund. De flesta hade ju möjlighet att flytta med till Göteborg men under den här processen så växte det fram hos mig att det skulle vara kul att testa att ta ut den där kraften som finns i AstraZeneca och exponera den mot omvärlden och hjälpa andra, säger bolagets vd Johan Evenäs, till Life Science Sweden.

Johan Evenäs startade företaget med sex tidigare kollegor som hade kompletterande kunskap.

– Vi var väl inga typiska entreprenörer men vi hade erfarenhet. Vi startade på egen hand utan finansiell hjälp. Efter en tid gick vi med i Smile Incubator eftersom det var viktigt för oss att snabbt få rätt sorts lokaler då vi höll på med laboratorieverksamhet. Medlemskapet visade sig även ha andra fördelar som att vi fick stöd och att vi kunde utbyta erfarenheter med andra startupbolag. Det var rätt många bolag inom Smile som också använde våra tjänster.

Kärnan i bolagets verksamhet är att hjälpa kunder att ta fram nya läkemedel eller förbättra gamla läkemedel.

– Vår kärnkompetens ligger i att vi kan ta fram molekyler med vissa egenskaper eller rättare sagt med en produktprofil av önskvärda egenskaper. Utöver att vi designar molekylen måste vi även analysera att produkten som vi tar fram är den vi förväntar oss, att den är ren, att den har vissa egenskaper, att den är löslig med mera.

Idag sysselsätter bolaget 50 personer. Bolaget har gjort en vinst varje år och omsättningen förväntas öka med 30 procent till 60 miljoner kronor i år. Bland några av bolagets senaste projekt finns utveckling av ett coronavaccin, framtagning av läkemedel mot sepsis, cancer samt sjukdomar i centrala nervsystemet.

Bolagets typiska kunder är biotechbolag i Sverige, Skandinavien, Europa och USA. Bolaget samarbetar bland annat med Galecto Biotech som bland annat utvecklar läkemedel mot fibros. Bland Red Glead Discoverys kunder finns även 21 tidigare eller nuvarande Smile-bolag.

– En annan typ av kunder som vi har befinner sig i senare utvecklingsfas, till exempel företag som måste karaktärisera föroreningar i sin utveckling av produktion av läkemedelsmolekylen. Då hjälper vi dem att identifiera dessa föroreningar, både genom analyser och genom syntes så att vi entydigt kan identifiera den kemiska strukturen för dessa föroreningar.

En del i bolagets framgång ligger i kraften som uppstått kring life science-bolag på Medicon Village och i Smile Incubator.

– Medicon Village har lyckats med att koncentrera många små företag som varit utspridda och fått till en mötesplats så att det blivit möjligt med både affärsutbyte och att bygga relationer på ett effektivt sätt, till exempel i matsalen eller kafferummet.

En viktig del i Medicon Village framgång är att det fanns tillgängliga utrymmen till förfogande som Astra Zeneca lämnade efter sig.

– Det var viktigt att det fanns en färdig plan på hur överlämnandet skulle gå till när AstraZeneca flyttade. Jag tror även att det är jättestor fördel att både företag, campus och sjukvården ligger fysiskt nära varandra på Medicon Village. 

Johan Evenäs berättar är att målet nu är att bli ett ledande bolag i Europa inom preklinisk läkemedelsforskning.

– Att göra en del av dessa satsningar vi gör kan vara kostsamma och vi har en ganska god ekonomi men inte den ekonomi som krävs för att göra stora hopp. Vi har fortfarande inte tagit in en krona i kapitalfinansiering. Även lokaler är en utmaning idag, det är lätt att hitta lokaler för små bolag i Lund men när man blir större blir det både dyrare och svårare.

Artikeln är en del av vårt tema om Intervju.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.063