23948sdkhjf

WHO rekommenderar det första malariavaccinet för barn: "En historisk dag"

Världshälsoorganisationen WHO rekommenderar en storskalig användning av världens första malariavaccin.

Beskedet lämnades på onsdagen av WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreysus och ses som en milstolpe i kampen mot malaria, som det hittills inte funnits något vaccin emot.

– Jag började min karriär som malariaforskare och har längtat efter dagen då vi har ett effektivt vaccin mot denna urgamla och fruktansvärda sjukdom. Det här är den dagen, en historisk dag, sa han vid en presskonferens i Geneve, rapporterar Stat News.

Under 2019, det senaste år som det finns statistik för, dödade sjukdomen omkring 400 000 människor, de flesta i Afrika söder om Sahara. Över två tredjedelar var barn under fem år.

Malariavaccinet – som kallas RTS,S – har utvecklats av GSK och ges i fyra doser. I ett pilotprogram som samordnats av WHO har 2,3 miljoner doser getts till spädbarn i Ghana, Kenya och Malawi sedan 2019.

Effektiviten för att förebygga malaria är relativt låg, omkring 30 procent, men några andra godkända vaccin för barn finns inte.

Flera forskare är skeptiska mot värdet av vaccineringen. En av dem är Anders Björkman, professor i infektionsmedicin vid Karolinska institutet.

– Ett barn ska ha fyra doser, så det är inte enkelt. Då får man ungefär en 30-procentig effekt mot malariafall, alltså antalet insjuknanden i malaria, och ungefär motsvarande mot en del allvarliga former av malaria. Den effekten är dock temporär under några år, säger han till SR:s Studio 1.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08