23948sdkhjf

Studie: Bättre effekt med kombination av vektorvaccin och mRNA-vaccin

En kombination av Astra Zenecas vektorvaccin och ett mRNA-vaccin minskar risken att insjukna i covid-19 jämfört med två doser av vektorvaccinet, enligt en studie vid Umeå universitet.

I studien var risken att bli sjuk inom i genomsnitt 2,5 månader från vaccination 67 procent lägre för dem som fått kombinationen av Astra Zenecas vaccin och Pfizer/Biontechs mRNA-vaccin jämfört med ovaccinerade. För kombinationen Astra Zeneca samt Modernas mRNA-vaccin var sjukdomsrisken 79 procent lägre.

För dem som fick två doser av Astra Zenecas vaccin stannade riskminskningen på 50 procent, jämfört med ovaccinerade.

Allt vaccin är mycket bättre än inget vaccin, och två doser är alltid bättre än en dos, oavsett vilken sort man får. Men vår studie visar att skyddet blir signifikant bättre om man får ett mRNA-vaccin efter ett vektorbaserat, jämfört med att få även den andra dosen med ett vektorbaserat vaccin, säger Peter Norström, professor i geriatrik vid Umeå universitet och förste författare till studien, i ett pressmeddelande.

Forskarna har tagit hänsyn till när i tiden personerna vaccinerades, samt skillnad i ålder, kön, socioekonomiskt status och andra riskfaktorer.

Antalet covid-19 fall som ledde till sjukhusinläggning var för få för att forskarna skulle kunna beräkna effektiviteten mot allvarlig sjukdom.

Studien, som publicerats i The Lancet, bygger på registerdata från Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Statistiska centralbyrån. Huvudanalysen omfattade sammanlagt nästan 700 000 personer.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093