23948sdkhjf

Björn Ursing: Tjänsteföretagen driver innovation

Ofta är det de företag som utvecklar produkter som får mest uppmärksamhet. Men de tjänsteföretag och konsultbolag som verkar inom life science-sektorn är minst lika viktiga för att vi ska få fram nya behandlingar och nå medicinska framsteg, framhåller Björn Ursing i en krönika.

Det är en lång och snårig väg att ta ett läkemedel till marknaden. Utvecklingen är komplex och kräver många specialistkompetenser. Läkemedelsföretag har sällan all kompetens som behövs och de förlitar sig på extern expertis i form av tjänsteföretag. Många av dessa är innovativa bolag som har lagt ner mycket tid och resurser för att ta fram sitt erbjudande. De kan ha unika markörer för tidig läkemedelsutveckling, expertis i att ta fram en optimal beredningsform eller nya metoder att tolka data. I många fall är metoderna eller markörerna patenterade och ett resultat av mångårig akademisk forskning.

Utvecklingen till färdig tjänst sker sedan i bolagen. Tjänsten är då inte bara ett timarvode utan ett värdehöjande steg i utvecklingsprocessen av läkemedel.

De flesta läkemedelsföretag bygger på en upptäckt eller uppfinning i botten, det vill säga en ny molekyl, target eller process. Men uppfinningsrikedomen stannar inte där. För att något ska komma till marknaden på bästa snabbaste sätt krävs ofta innovationer som visar på mekanismer, optimerar molekyler eller gör att molekylen når sitt mål.

Många av dessa innovationer tillhandahålls av tjänsteföretag och de bidrar därmed till en mer effektiv utvecklingsprocess. På konferensen Pharma Outsourcing i december hade jag nöjet att prata med både Navinci och Zelmic, två innovativa företag som säljer tjänster till utvecklande bolag.

Navinci har en teknologi för att in-situ kvantifiera proteiner, deras interaktion och modifieringar. Detta är viktiga steg för att hitta targets, markörer och bestämma den biologiska mekanismen bakom funktionen av läkemedel. Teknologin säljs som kits men även som tjänst där man kan få sina prover analyserade. Forskningen har pågått sedan början av 2000-talet och kommer från professor Ulf Landegrens grupp vid Uppsala universitet. Det är ett fint exempel på hur forskning som inte direkt är kopplat till en sjukdom kan vara avgörande för framtidens hälsa.

Zelmic tar fram topikala beredningar för läkemedel. De har fokuserat på en liten del i värdekedjan i utvecklingen av läkemedel och utvecklar patenterbara beredningar tillsammans med sina kunder. Den specialistkunskap som ligger bakom deras tjänster är inte försvarbart att försöka sätta ihop för enstaka projekt. Erfarenheten av 100-tals projekt bidrar till att höja värdet väsentligt för läkemedelsföretagen.

Tjänsteföretagen är en viktig del av ekosystemet. De är innovativa, anställer kvalificerad arbetskraft, gör vinst och betalar skatt.

Artikeln är en del av vårt tema om Krönika.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094