23948sdkhjf

SBU: Planerade kejsarsnitt ger högre risk för både kvinnan och barnet

Förlossningar med planerade kejsarsnitt utan medicinsk indikation innebär en något högre risk för komplikationer hos såväl kvinnan som barnet jämfört med vaginala förlossningar, och är dessutom dyrare. Det visar en rapport från SBU, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering.

Intervjuundersökningar visar att kvinnor som önskar kejsarsnitt ofta är av uppfattningen att det innebär mindre risk än vid traditionella förlossningar, en uppfattning som sällan delas av personalen.

SBU har sammanställt forskningen på området och konstaterar att det finns risk för kvinnan vid bägge typerna av förlossning, men att komplikationerna vid kejsarsnitt är något fler och potentiellt allvarligare även om SBU samtidigt framhåller att allvarliga komplikationer totalt sett är sällsynta.

De komplikationer som är vanligare vid planerade kejsarsnitt är bland annat infektion, riklig blödning, blodpropp i lungan efter förlossningen, att livmodern brister eller att moderkakan växer in i livmoderväggen vid en nästkommande förlossning.

Däremot minskar kejsarsnitt risken för komplikationer som drabbar funktioner i bäckenbotten, som till exempel analsfinkterskador (skador mellan slidan och ändtarmsöppningen), framfall och stressinkontinens.

Psykologiska risker med de bägge förlossningssätten ingick inte i undersökningen.

För barnet finns, enligt rapporten, lätt till måttligt ökade risker för komplikationer på både kort och lång sikt med ett planerat kejsarsnitt där medicinsk indikation saknas, jämfört med planerad vaginal förlossning. Det handlar bland annat om ökad risk för behov av neonatalvård, andningsstörning efter förlossningen och att barnet utvecklar astma eller diabetes under uppväxten.

"Vid ett planerat kejsarsnitt på kvinnans önskemål utsätts barnet för ökade kortsiktiga och långsiktiga risker. Även om de absoluta riskökningarna ofta är låga innebär detta en etisk problematik", skriver rapportförfattarna.

Vid en hälsoekonomisk analys kom SBU fram till att kostnaden för operation och vård vid ett planerat kejsarsnitt utan medicinsk indikation är mellan 26 000 och 36 000 kronor högre under det första året efter förlossning än efter en planerad vaginal förlossning.

"Vi kan dock inte uttala oss om de psykologiska konsekvenserna som är förknippade med olika förlossningssätt i förhållande till kvinnans önskemål, eller hur dessa påverkar kostnadseffektiviteten", skriver SBU i rapporten.

Andelen förlossningar med kejsarsnitt i Sverige ligger sedan 2006 stabilt på cirka 18 procent. Ungefär hälften är planerade kejsarsnitt, de flesta med olika medicinska indikationer, andra hälften akuta kejsarsnitt. SBU:s undersökning avser kvinnor som önskat planerat kejsarsnitt utan att det finns medicinska indikationer.

Läs hela rapporten:

Kejsarsnitt på kvinnans önskemål – fördelar och nackdelar för kvinna och barn

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Medlemsnytt
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Lista: Läkemedelsjättarna som satsar mest på forskning
Uppsalabolag utreds om insiderinformation
Studie: Malaysisk blomma har cancerdödande egenskaper
Livskvalitet ska lyftas när 31 cancerforskare delar på 124 miljoner
Studie tyder på ihållande effekt av ny behandling mot Skelleftesjukan
Kristdemokraterna rekryterar från Sanofi
Andra Nordiska Medier
Rent
MedTech Magazine
Recycling

Sänd till en kollega

0.096