23948sdkhjf

Ny larmrapport: Över en miljon dör på grund av resistens mot antibiotika

En bra bit över en miljon dödsfall i världen orsakades av antibiotikaresistens under 2019, enligt en analys av globala data från 204 länder.

Enligt den omfattande studien, som publicerats i The Lancet, kunde nästan fem miljoner dödsfall associeras till antibiotikaresistens, och 1,27 miljoner av dödsfallen var en direkt följd av att antibiotika inte längre hade någon effekt på infektionerna.

De infektionerna som orsakade flest dödsfall på grund av antibiotiaresistens var lunginflammation, sepsis och allvarlig blindtarmsinflammation. Värst drabbat är Afrika söder om Sahara.

"Antibiotikaresistens är en viktig dödsorsak runt om i världen, och störst är problemen i regioner med små resurser. Att förstå problemet med antibiotikaresistens och vad som orsakar den är avgörande för att kunna fatta informerade och lokalt anpassade policybeslut, särskilt om hur förebyggande av infektioner och kontrollprogram, tillgång till nödvändig antibiotika, och forskning och utveckling av nya vacciner och antibiotika", skriver studieförfattarna.

Även om det är låginkomstländer som hittills drabbats värst av antibiotikaresistens, så väntas problemet växa i hela världen.

 Det är de sköraste grupperna och de mest utsatta patienterna som kommer att drabbas först. Det handlar till exempel om cancerbehandlingar där effektiva antibiotika är helt avgörande, och likaså om vården av för tidigt födda barn, som är en väldigt skör patientgrupp, säger Otto Cars, grundare av nätverket React, till Sveriges Radios Ekoredaktion.

Studien finansierades av the Bill & Melinda Gates Foundation, Wellcome Trust och Department of Health and Social Care i Storbritannien.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.114