23948sdkhjf

Irene Svenonius: ”Vi har urstarka förutsättningar att förverkliga målet inom life science"

Finansregionrådet Irene Svenonius (M) tror att Stockholm kan nå målet att höra till världens topp 5 regioner inom life science till år 2025. Och en del i att nå målet är att bli värdstad för en världsledande kongress inom medtech.

Stockholm har ansökt om att bli värdstad för världskongressen inom medtech 2028, IUPESM. Stockholms finansregionråd Irene Svenonius (M) anser att det vore bra för huvudstaden att stå värd för kongressen eftersom man då som region kan lära sig av andra hur man når en position som världsledande inom life science. Och det är ett mål som regionen har – att bli just världsledande. Målsättningen är att bli den femte främsta regionen inom life science till år 2025, något Life Science Sweden tidigare i veckan har skrivit om här och som flera personer inom life science-sektorn i Stockholm framhåller till Life Science Sweden.

Hur ska Stockholm nå dit?
Vi måste få ut maximal nytta av alla de investeringar i forskningsinfrastruktur som regionen, akademierna och privata företag gjort under ett antal år. En av de viktigaste åtgärderna vi arbetar med just nu är att konkretisera vår regionala strategi för life science så att den kan tillämpas i verksamheterna och att hela vår organisation drar åt samma håll för att främja Stockholms position, säger Irene Svenonius till Life Science Sweden.

En annan viktig aspekt är, enligt Irene Svenonius, att regionen fortsätter att utveckla och stärka samarbeten mellan lärosätena i huvudstaden för att bli ännu vassare som forskningsregion.

På rankingar över de starkaste regionerna inom life science hittar man oftast enbart amerikanska städer som Boston och San Francisco. Är det ens möjligt att Stockholm blir världens femte ledande region inom fältet till år 2025?

Ylva Williams, vd för Stockholm Science City Foundation som arbetar för att stärka Stockholms konkurrenskraft i life science, säger att vi i stort sett redan är där. Vision 2025 för Hagastaden skrevs 2007 och nu cirka 16 år senare är det mycket som har förverkligats.

– Man kan bland annat läsa om önskemålet att ha ett institut liknande Scilifelab – nu har vi det. Det stod också om att man ville ha ett nytt universitetssjukhus – det har vi nu. Vi har 130 bolag i Hagastaden. Jag anser att vi har gått i mål med det mesta inom visionen, förutom kulturen. Vi har sagt att vi vill ha en levande stadsdel med kultur, biografer och så vidare, men där är vi inte riktigt ännu. Men förhoppningsvis kommer det – Hagastaden är ju inte färdigbyggd ännu, säger hon.

Vill bli värdstad för internationell kongress

”World Congress for Medical Physics and Biomedical Engineering” arrangeras av International Union for Physical and
Engineering Science in Medicine, IUPESM. Nästa kongress sker i Singapore i juni i år.

Swedish Society for Medical Engineering och Swedish Associatioin of Medical Physicists har lämnat in en ansökan om att kongressen ska arrangeras i Stockholm år 2028.

För Irene Svenonius råder det ingen tvekan om att Stockholm är på väg mot målet. Och vägen som har lett dit är det täta samarbetet mellan akademi, innovativa företag, forskningsinfrastruktur och sjukhus som alla håller internationell toppklass, enligt henne.

Faktum är att vi har urstarka förutsättningar att förverkliga det målet, trots att vi är en globalt sett rätt liten region, säger hon.

Ylva Williams vill dock se mer marknadsföring internationellt. Hon anser att det borde finnas en Stockholmsmonter på plats i BIO i USA, exempelvis. Och hon vill att regionens industri förstår styrkan med regionen och agerar ambassadörer och fanbärare för regionen på den globala arenan.

Syns man inte så finns man inte, även om innehållet är av oerhört hög kvalitet. Min uppfattning är att många svenska företag har svårt att prata varmt om Stockholm. Ta till exempel att Karolinska universitetssjukhuset har rankats som det sjunde högst rankade universitetssjukhuset i världen, trots det så har man en tendens att leta fel snarare än att vara stolt. Det kan vara den svenska kulturen, jantelagen – att inte förhäva sig, vilket kan ligga oss i fatet, säger hon.

Niclas Roxhed, föreståndare för Medtechlabs jämför life science-klustret i Hagastaden med amerikanska life science-kluster. Och det är just i sådana kluster som förutsättningar för nya idéer genereras och genombrottsteknologier skapas, menar han.

Det som händer här i Hagastaden, med Karolinska universitetssjukhuset som kyrkan i byn, är spännande. Tankarna går till Kendall Square i Boston, som är en kokande kittel där alla läkemedelsbolag sitter inkilade mellan Harvard och MIT,  sa han till Life Science Sweden tidigare i veckan.

Irene Svenonius är med på de tankegångarna. Enligt henne är Stockholms spjutspets att många aktörer i branschen är samlade på en relativt liten yta.

I Stockholm trio har vi exempelvis tre universitet av internationell toppklass som alla ligger inom gångavstånd från varandra och till världsledande Karolinska universitetssjukhuset. Att de korta avstånden är en fördel blir än tydligare i våra life science-kluster, där universitet, världsledande sjukhus, forskningsinfrastruktur och företag alla ligger ett stenkast ifrån varandra. På det sättet bygger vi broar mellan akademi, praktik och näringsliv vilket behövs när vi vill bli världsledande, säger hon.

Eller som Niclas Roxhed uttrycker det: "När man ställer sig här på gatan ser man KI, sjukhuset, life science-företag, Medtechlabs och en bit ned har vi Scilifelab – då känner jag att vi börjar bli en kokande kittel."

Förutom Region Stockholm kommer rekommendationsbrev för att arrangera den internationella medtech-kongressen IUPESM i Stockholm från dessa instanser och personer:

Jenni Nordborg, Sveriges regeringskansli
Cecilia Brinck, Stockholm stad
Karin Mäntymäki, Visit Stockholm
Ole Petter Ottersen, Karolinska institutet
Sigbritt Karlsson, Kungliga Tekniska Högskolan
Björn Zoëga, Karolinska universitetssjukhuset
Terhi Horrpu, Microsoft
Anna Lefevre Skjöldebrand, Swedish Medtech

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.157