23948sdkhjf

Ny modell ger ytterligare stöd för munskydd: ”Ger ett utmärkt skydd”

Forskare vid bland annat Chalmers har tagit fram en modell för att mäta hur virus färdas genom luften – och hur effektivt munskydd är för att hindra smittspridning. Deras slutsats: rätt munskydd, buret på rätt sätt, ger ett utmärkt skydd.

Om du bär ett kirurgiskt munskydd eller en FFP2-mask minskar risken för infektion så mycket att den är praktiskt taget försumbar. Det gäller även om du står bara en meter från en infekterad person, säger Gaetano Sardina, docent på avdelningen för strömningslära vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg och en av forskarna bakom studien, till Life Science Sweden.

I studien, som genomförts i samarbete med universiteten i Padua, Udine och Wien, användes en ny, teoretisk modell för att beräkna risken för spridning av virus, som exempelvis sars-cov-2. Hänsyn togs till flera faktorer, som avstånd mellan personer, lufttemperatur, luftfuktighet och olika typer av utandning.

Forskarna kommer bland annat fram till att en person som talar utan munskydd kan sprida luftburna små droppar med virus till andra på en meters avstånd. Om samma person hostar kan dropparna spridas upp till tre meter, och om personen nyser kan spridningen bli upp till sju meter.

– Våra beräkningar pekar på att ett avstånd på två meter inte är tillräckligt för att hindra smitta, säger Gaetano Sardina, som tillägger att de resultaten ligger i linje med tidigare forskning på området.

Enligt studien ger däremot ett kirurgiskt munskydd eller, i ännu högre grad, ett andningsskydd av FFP2-typ, "ett utmärkt skydd" som minskar risken för infektion betydligt, förutsatt att munskyddet bärs på rätt sätt, oavsett om personen talar, hostar eller nyser. I studien prövades inte effektiviteten hos enklare munskydd av engångstyp.

I Sverige hade Folkhälsomyndigheten länge en skeptisk hållning till krav på munskydd. Var det ett misstag, enligt dig?

– I början av pandemin var kunskapen mindre, och jag vill inte vara för kritisk. Men om en ny pandemi kommer skulle jag rekommendera en annan strategi där munskydd används i högre grad.

Skyddseffekten mot covid-19 av munskydd har gett upphov till mycket diskussion i Sverige. Men enligt en stor metastudie som publicerades i British Medical Journal den 18 november förra året ger munskydd som allmän åtgärd en statistiskt signifikant minskning av incidensen för covid-19 med över 50 procent. Läs mer om metastudien i tidigare artikel i Life Science Sweden.

Studien, Modelling the direct virus exposure risk associated with respiratory events, har publicerats i Journal of the Royal Society Interface.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094