23948sdkhjf

Valneva har gjort första svenska leveransen av covidvaccin – "En stor milstolpe"

Valneva Sweden har nu skickat de första doserna av sitt covid-19-vaccin till Bahrain, där vaccinkandidaten har fått ett nödgodkännande.

Detta är en stor milstolpe för oss på Valneva och för Sverige generellt eftersom det är det första covid-19-vaccin som någonsin tillverkats i landet, säger Janet Hoogstraate, vd på Valneva Sweden, i ett pressmeddelande.

Valneva Sweden är ett dotterbolag till franska Valneva SE, vars vaccinkandidat VLA2001, just nu granskas av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA inför ett eventuellt marknadsgodkännande i EU.

Bahrain beviljade i början av mars ett "emergency use authorization", och blev därmed det första landet i världen att godkänna vaccinet. Ett avtal har tecknats om leverans av en miljon doser till Bahrain under 2022 och 2023. Tillverkningen sker till stor del vid Valneva Swedens anläggning i Solna, som Life Science Sweden tidigare berättat.

Vi är oerhört glada över att kunna bidra till medicinsk innovation i Sverige och stärka vårt rykte som life science-nation. Nu ser vi fram emot den officiella öppningen av vår nya covid-19-vaccinfabrik nästa månad, berättar Janet Hoogstraate, vd på Valneva Sweden.

Även EU-kommissionen har tecknat avtal med Valneva om leverans av bolagets covid-19-vaccinkandidat under förutsättning att den godkänns inom EU.

Valnevas vaccinkandidat är den enda inaktiverade, adjuvanterade helvirusvaccin-kandidaten mot covid-19 som nu är i kliniska prövningar i EU. VLA2001 består av inaktiverade hela viruspartiklar av sars-cov-2 med hög S-proteindensitet, i kombination med två adjuvans.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.078