23948sdkhjf

Efter Socialstyrelsens nej – Karolinska skänker blodpåsar till Ukraina

Karolinska universitetssjukhuset har beslutat skänka blodpåsar till Ukraina. Socialstyrelsen sa nej till att skicka tomma blodpåsar till Ukraina efter att landet vädjat till EU-länderna om hjälp – något som väckte irritation hos vårdpersonal.

Ukraina bad EU-länderna om 140 000 tomma blodpåsar, men Socialstyrelsen hänvisade till det inte finns ett tillräckligt stort lager av blodpåsar i Sverige. 

Nu har Region Stockholm och Karolinska universitetssjukhuset beslutat att skicka påsar efter att ha inventerat tillgång och behov i Stockholm. 3 000 tomma påsar och 1 000 blodgruppsreagenser kommer att skänkas till Ukraina och leverans ska ske via MSB så snart som möjligt. 

– Kan vi leverera blodpåsar till Ukraina och rädda liv, och vi gör det inom vårt eget uppdrag utan att riskera någon verksamhet, tycker jag definitivt vi ska göra det, säger Peter Håkansson, verksamhetsområdeschef för Medicinsk teknik på Karolinska universitetssjukhuset i ett pressmeddelande. 

3 000 blodpåsar motsvarar ungefär två veckors förbrukning av blod inom sjukvården i Stockholm, enligt Region Stockholm – och varje år tappas och fylls ungefär 70 000 påsar i regionen. En påse beräknas kunna hjälpa tre personer.  

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.111