”Beslutsfattare måste förstå villkoren för läkemedelsindustrin”
Umeåbolaget Lipum utvecklar ett biologiskt läkemedel för behandling av reumatism och nu förbereds för kliniska studier. För att komma dit har bolaget anlitat 17 konsulter med spetskompetens inom olika områden.
– Det är spetskompetens från konsulterna som möjliggör att bolag kan ta läkemedelskandidater till kliniska prövningar och sedan vidare mot klinik, säger Jennie Ekbeck, vd för Umeå Biotech Incubator.
I Lipum finns fem anställda inom bolaget, ett vetenskapligt råd på fem personer, en styrelse på fem personer och nu alltså även 17 konsulter. Antalet anställda som syns i ett företag är med andra ord inte hela sanningen om hur många det krävs för att få jobbet gjort inom life science-sektorn.
Det är ett stort problem, anser Jennie Ekbeck. Enligt henne ser beslutsfattarna bara de som är anställda i bolagen. De förstår inte hur viktiga konsulterna är inom life science, och hur många arbetstillfällen och hur mycket spetskompetens som krävs. Risken finns för brist på kompetent personal framöver.
– Sveriges life science-industri har idag inte samma andel storbolag som tidigare vilket gör att vi behöver en nationell plan för hur vi ska säkerställa det djup och den bredd av kompetens som behövs. I den nationella kompetensplanen för life science behöver även tjänstesektorn ingå.
Beslutsfattarna talar om vikten av det livslånga lärandet och för att detta ska bli verklighet behövs fler industriellt anpassade utbildningar, menar hon. Och det är AB Sverige som måste komma tillrätta med det här och inte förlita sig på att industrin, som till största delen består av mikroföretag, ska lösa det.
– Det här är allas ansvar. Om vi vill ha kapital och kompetens till landet måste vi utveckla och förvalta och inte leva på gamla meriter. Exporten inom life sciencesektorn är stor i Sverige och ska den fortsätta vara det måste vi agera nu.