23948sdkhjf

Ryskt universitet stängs av från FIP efter öppet brev till stöd för Putins krig

Ett universitet i S:t Petersburg stängs av från FIP efter ett öppet brev från rektorn till stöd för Rysslands krig i Ukraina. Hundratals rektorer har skrivit under brevet. 

Den internationella farmaciorganisationen FIP har stängt av det ryska universitetet S:t Petersburg State Chemical and Pharmaceutical University efter att rektorn för institutionen har tagit ställning för Rysslands krig i Ukraina, rapporterar Svensk Farmaci.

Det innebär att universitetet inte längre är medlemmar i FIP:s organisation. Avstängningen gäller tills vidare. 

– Universitet i S:t Petersburg har bedömts tagit politisk ställning för den ryska presidentens agerande. FIP är en opolitisk organisation som intar en neutral position i alla nationella ärenden, säger Dominique Jordan, FIP:s president i en kommentar till Svensk Farmaci.

Han fortsätter:

–  FIP fördömer samtidigt allt användande av våld och är bestörta över att se ett universitet, och därmed dess farmaceutiska fakultet, via sin rektor ta politiskt ställning för invasionen. FIP kan inte samverka med eller ställa sig bakom en organisation som stödjer krig, även om de är påtvingade att göra det.

Anledningen till att FIP agerar nu är på grund av ett öppet brev från hundratals rektorer från universitet och utbildningsinstitutioner till det ryska rektorsförbundet. Brevet är daterat till den 3 april i år. Bland universiteten finns bland annat fyra stycken som marknadsför sina farmaceutiska utbildningar till utländska studenter på engelska. De är däremot inte aktuella för sanktioner, skriver Svensk Farmaci, eftersom de inte är medlemmar i FIP. 

Brevet börjar med ”Kära kollegor. Framför våra ögon sker händelser som oroar alla medborgare i Ryssland. Det är Rysslands beslut att äntligen avsluta den åtta år långa konfrontationen mellan Ukraina och Donbass, uppnå en demilitarisering och denazifiering av Ukraina och därmed skydda sig från växande militära hot.”

Enligt Svensk Farmaci fortsätter brevet med ”Det är mycket viktigt i dessa dagar att stödja vårt land, vår armé, att stödja vår president, som kanske tog det svåraste, men nödvändiga beslutet i sitt liv.”

Vilken betydelse avstängningen har för S:t Petersburg State Chemical and Pharmaceutical University är oklart, enligt tidningen. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125