23948sdkhjf

Tre röda ljus för regeringens arbete för forskning och sjukvård

Under ett seminarium i riksdagen presenterades en genomgång av regeringens arbete inom områdena medicinsk forskning, företagande och sjukvård.

Under gårdagen presenterade stiftelsen Forska!Sverige ett dokument med titeln Granskningsrapport 2021 under ett seminarium som arrangerades i riksdagens första kammare.

I rapporten har stiftelsen i samarbete med 34 organisationer inom forskning och vård sett närmare på regeringens arbete för medicinsk forskning och sjukvård. Genomgången utgår från 14 åtgärdsförslag som Forska!Sverige överlämnade till den dåvarande regeringen 2015 och som sedan dess har uppdaterats.

Av de 14 förslagen är det endast två som är helt genomförda, enligt rapporten. Dessa handlar om utvärdering av behandling, utbildning, fortbildning och forskning samt om att stimulera forskning och utveckling i företag.

– Det finns mycket kvar att göra under dessa punkter, men här har man lyssnat på enskilda specifika förslag som vi la fram initialt och det är en början, säger Anna Nilsson Vindefjärd, generalsekreterare i Forska!Sverige, till Life Science Sweden.

I följande punkter får regeringen däremot rött ljus av Forska!Sverige (vilket innebär att regeringen inte bedöms ha agerat i frågorna):

  • Skapa karriärtjänster för klinisk forskning.

  • Utveckla och harmonisera vårdens ersättningssystem.

  • Utöka satsningen på nationella databanker, biobanker och kvalitetsregister.

I de ytterligare nio punkterna får regeringen gult ljus, vilket innebär att arbete pågår, se länk till rapporten längst ner i artikeln för att ta del av samtliga punkter.

Gårdagens seminarium arrangerades av Forska!Sverige och RIFO (Sällskapet för Riksdagsledamöter och Forskare). Under seminariet diskuterades bland annat även precisionshälsa och representanter från olika partier gav sin syn på de viktigaste frågorna för life science och sjukvård.

Anna Nilsson Vindefjärd var efter seminariet nöjd med diskussionen.

– Det kom fram väldigt mycket intressanta saker och det var en väldigt positiv och konstruktiv ton i samtalet, säger hon.

Under seminariet lyftes önskemål om mer statlig styrning inom sjukvården både från representanter för branschen och professionen och från politiker. Det är även något som Anna Nilsson Vindefjärd framhåller när hon sammanfattar samtalet.

– Ett par saker som gick rakt igenom var behovet av tydligare statlig styrning i ett antal av de här frågorna för vi är ett för litet land för att kunna ha det uppsplittrat på det sättet vi har idag, det verkade alla väldigt väl överens om, säger hon.

Läs rapporten från Forska Sverige:

Granskningsrapport 2021

Artikeln är en del av vårt tema om WEBB-TV.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094