23948sdkhjf

Nytt coronavirus upptäckt hos fladdermöss – tog sig förbi vaccin

Ett nytt coronavirus i levande fladdermöss har upptäckts av forskare i USA. Enligt forskarna är viruset resistent mot befintliga covidvaccin.

Ett forskarteam i USA under ledning av Michael Letko, docent vid Paul Allen School of Public Health vid Washington State University, har upptäckt en ny grupp coronavirus som liknar sars-cov-2, skriver The Time

Viruset som hittades i levande fladdermöss i Ryssland 2020, verkade först ofarligt för människan. Men nu har djupare analyser gjorts av viruset – Khosta-2 – och i en artikel i tidskriften Plos Pathogens, skriver forskarteamet att viruset kan infektera människa och att det använder sig av spikeprotein för att fästa sig till ACE2 på samma sätt som sars-cov-2.

Men det är inte det enda forskarna upptäckte. När teamet kombinerade serum från personer som vaccinerats mot covid-19 med Khosta-2 neutraliserade antikropparna i serumet inte viruset. Samma sak hände när de kombinerade Khosta-2-viruset med serum från personer som tillfrisknat från Omikron-infektioner.

Vi vill inte skrämma någon och säga att detta är ett helt vaccinresistent virus. Men det är oroande att det finns virus som cirkulerar i naturen som har dessa egenskaper – de kan binda till mänskliga receptorer och neutraliseras inte av befintliga vacciner, säger Michael Letko till The Time.

Khosta-2 verkar dock inte orsaka allvarlig sjukdom hos människor, enligt rapporten i Plos Pathogens. Men om det börjar cirkulera bredare och blandas med gener från sars-cov-2 kan det förändras och viruset kan få nya egenskaper.

– En av de saker vi är oroliga för är att när besläktade coronavirus tar sig in i samma djur och in i samma cell, då kan de rekombinera och ut kommer ett nytt virus, säger Michael Letko.

Han fortsätter:

– Oron är att sars-cov-2 kan spridas tillbaka till djur infekterade med något som Khosta-2 och rekombinera och sedan infektera mänskliga celler. Det kan vara resistent mot vaccinimmunitet och även ha några mer virulenta faktorer, säger han.

Läs hela studien: An ACE2-dependent Sarbecovirus in Russian bats is resistant to sars-cov-2-vaccines

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109