Nya platschefen: ”Strängnäs-anläggningen en viktig nod i Pfizers nätverk”
Johan Carlsson har jobbat i tre år på Pfizer – innan dess tillbringade han 16 år på Astra Zeneca. En ständig fråga är förstås hur det känns att gå från en läkemedelsjätte till en annan, två till synes konkurrerande bolag.
– Jag ser inte att Pfizer och Astra Zeneca som konkurrenter. Jag tror snarare att det är bra för regionen att kompetensbasen växer på grund av de två bolagen.
Han tillägger:
– För mig har det varit inspirerande att se olika företagskulturer. Båda två är fantastiska arbetsgivare, men det styrs på lite annorlunda sätt. Gemensamt har de ju att de är två stora globala företag, och det kanske var därför det kändes väldigt lätt att komma in i organisationen hos Pfizer, säger han.
Att Johan Carlsson skulle hamna inom läkemedelsindustrin var inte självklart. När han tog examen som civilingenjör i maskinteknik från KTH 2003 var telekomkrisen i full blom och i och med det hade tusentals ingenjörer fått lämna sina jobb.
– Jag gick ut i en miljö där det inte fanns några jobb. Och på den tiden var det inte vanligt med maskiningenjörer inom läkemedelsindustrin – det var kemister som gällde. Jag fick ett vikariat som produktionsplanerare på Astra i Gärtuna, säger han.
Sedan den 1 september är han platschef på Pfizer i Strängnäs, i en industri som han säger växer och bara blir starkare.
– Hela industrin har ju örat mot marken hela tiden – om trenderna som kommer i de nya teknologierna och hur vi ska vara rustade för att vara fortsatt attraktiva. För vår del är Strängnäs-anläggningen en viktig nod i Pfizers nätverk och sedan 2009 har vi investerat mer än två miljarder kronor i kapacitetshöjande åtgärder.
Det viktigaste av allt – Pfizer har gjort det på ett hållbart sätt.
– Av Pfizers ungefär 40 tillverkningsanläggningar i världen står vi för mindre än 0,1 procent av koldioxidutsläppet i nätverket, säger han.
Några exempel är att anläggningen i Strängnäs har använt grön el sedan 2015, ett nytt processteg i reningsverket för att minska utsläpp av kväve i vattnet togs i bruk sommaren 2021. Och 2021 vann anläggningen Strängnäs kommuns klimatpris. Något Pfizer är stolta över, enligt Johan Carlsson.
Pfizer i Strängnäs
Tillverkning sedan 1949.
Byggnadsarean är cirka 13 600 kvadratmeter med två produktionsanläggningar. Är en av Sveriges största anläggningar för kommersiell tillverkning av bioteknologiska läkemedel och vaccin.
Tillverkar tillväxthormon, tillväxthämmande hormon, medel mot blodpropp och vaccin mot meningokocksjukdom.
Cirka 375 personer jobbar i anläggningen.