Miljöpremie föreslås för läkemedelstillverkning – ska sporra till mindre utsläpp
Förslaget har tagits fram på regeringens uppdrag och presenterades på måndagen. Förutom Läkemedelsverket har även TLV (Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket) och E-hälsomyndigheten deltagit i utformningen.
Miljöeffekter vägas inte in i nytta-riskbedömningen i samband med godkännandeprocessen, utan enbart om läkemedlets effekt överväger riskerna för den studerade patientgruppen.
Det nu framtagna förslaget skulle dock innebära att en miljöpremie införs inom läkemedelsförmånssystemet, så att miljöaspekterna vägs in vid framställning av redan godkända läkemedel, skriver Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.
Myndigheten har utformat kriterierna så att de ska omfatta hela framställningskedjan, från tillverkning av aktiv substans till tillverkning av läkemedelsprodukter. Ett särskilt fokus ska finnas på risker kopplade till utsläpp till vattenmiljön via avlopp.
En försöksverksamhet föreslås som ska inriktas på tre läkemedelsgrupper: könshormoner, antibiotika och NSAID-preparat. Läkemedelsverket anser att försöksverksamheten bör skjutas fram ett år jämfört med vad som tidigare sagts, och därmed pågå under perioden 2025–2028.
TLV föreslår i sin delrapport en samhällsbetald miljöpremie med en normalnivå på sju kronor och en lägre nivå på tre kronor per förpackning. Den lägre nivån gäller för tre substanser – acetylsalicylsyra, naproxen och finasterid – som tillsammans utgör cirka hälften av försäljningsvolymen för de läkemedel som försöksverksamheten omfattar.
Miljöpremiens nivå har avvägts utifrån att företagen ska ha ett incitament att ta på sig kostnaden för att skaffa nödvändig dokumentation för myndigheternas bedömning.
Enligt förslaget ska läkemedelsföretagen på frivillig basis ansöka om miljöpremien hos Läkemedelsverket, som prövar om företagets varor uppfyller kriterierna. E-hälsomyndigheten betalar ut premien månadsvis baserat på försäljningen.
– Miljöpremien kan bidra till en effektivare konkurrens genom att jämna ut förutsättningarna mellan läkemedelsföretag med mer respektive mindre miljömässigt hållbar produktion, säger Fredrik Andersson, avdelningschef på TLV, i ett pressmeddelande.