23948sdkhjf

En grön plantskola för biotech förankrad i den skånska myllan

Red Glead har etablerat sig som ett av Lunds största företag inom läkemedelsutveckling. Life Science Sweden begav sig till Skåne och träffade två av grundarna, Johan Evenäs och Martina Kvist Reimer.

För 12 år sedan kom beskedet att Astra Zeneca skulle lägga ner sin forskning i Skåne. 900 anställda, varav många högutbildade forskare, fick reda på att den svensk-brittiska läkemedelskoncernen inte längre skulle finnas kvar i staden. Några började gråta när den dåvarande vd:n Anders Ekblom levererade beskedet.

Men Lund har återhämtat sig som life science-stad. Där Astra tidigare fanns ligger nu forskningsparken Medicon Village där nära 200 medicinska och medicintekniska bolag idag har sitt hem.

Ett av de företag som var med från starten när Medicon Village öppnade år 2011 är Red Glead Discovery som erbjuder tjänster inom kontraktsforskning.

– Vi ville att namnet skulle anknyta till Skåne och den röda gladan är Skånes landskapsfågel, berättar Martina Kvist Reimer, Executive Vice President på företaget.

Hon är en av sju tidigare anställda Astra Zeneca som 2011 grundade bolaget. Företaget är ett av de snabbast växande i Medicon Village och har gått från sju till femtiofem anställda sedan starten.

Johan Evenäs, vd och också han en av grundarna, kan nöjt konstatera att bolaget har blivit utsett till ett gasell-företag av Dagens Industri hela fem gånger.

Red Glead arbetar med att designa, testa och profilera läkemedelsmolekyler på uppdrag åt i första hand biotech-bolag, men även åt läkemedelsföretag och åt akademiska forskargrupper. Det kan handla om att ett biotech-bolag som utvecklar ett läkemedel har kört fast och läkemedelsmolekylen inte har de egenskaper som det var tänkt. I ett sådant läge kan Red Glead hjälpa till med att modifiera substansen, men också med att ta fram en ny alternativ molekyl.

Life Science Sweden besöker både företagets kontor och laboratoriet som finns på fem minuters gångavstånd därifrån. I rummet Ketonen samtalar några forskare om ett nytt CNS-läkemedel som de ska hjälpa till att utveckla på uppdrag av ett nordamerikanskt bolag. Inne på labbet intill arbetar några forskare med ett cancerläkemedel, också det på uppdrag av ett amerikanskt företag.

– Huvuddelen av våra intäkter kommer från utländska kunder, även om de svenska kunderna är fler till antalet, berättar Johan Evenäs.

Både han och Martina Kvist Reimer betonar betydelsen av att arbeta hållbart. Martina berättar att Red Glead har fått sina utsläppsmål för företagets växthusgaser godkända av Sciences Based Targets Initiative, och därmed är ett av cirka 1 900 företag i världen som har satt vetenskapligt förankrade klimatmål i linje med Parisavtalet. Än så länge är det få andra life science-företag i Sverige som har gjort det.

– Titta, det är nästan bara vi bland svenska biotech-bolag som är med på listan, säger Martina Kvist Reimer och visar ett excel-ark på sin dator.

Vi tycker att det är viktigt att patienterna i slutändan får nytta av våra läkemedel, men det ska ske utan att vi samtidigt förstör planeten, säger Johan Evenäs.

Utöver engagemanget för miljövänligt företagande har Red Glead också ett engagemang i att vara en plantskola för forskare vid universiteten och högskolorna i Skåne.

Grundades av sju forskare

Red Glead Discovery grundades år 2011 av sju forskare som hade arbetat på Astra Zeneca i Lund. De sju grundarna var: Johan Evenäs, Martina Kvist Reimer, Jessica Larsson, Joakim Larsson, Mahtab Azimi, Thomas Brimert och Mia Gränse. Bolaget gick år 2014 samman med företaget Pepticon, grundat av Karolina Lawitz. 2016 examinerades Red Glead från Smile incubator.

Tidigare var Astra Zeneca en naturlig väg in i näringslivet för Lundastudenter inom ämnen som molekylärbiologi och biokemi. Sedan läkemedelsjätten för drygt ett decennium sedan drog sig tillbaka från Skåne har andra företag tagit över stafettpinnen.

Red Glead har kontakter med de institutioner som bedriver utbildning om läkemedelskemi vid Lunds universitet och Lunds Tekniska Högskola. Företaget är också på olika sätt engagerat såväl på grund- som doktorandutbildningar och ofta hör studenter på eget initiativ av sig till företaget.

Det finns inte så många bolag här att vända sig till tidigt i karriären så de blir jätteglada bara vi svarar på mejl, säger Johan Evenäs och berättar att flera av dem som idag arbetar på Red Glead kommer från stadens universitet.

Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.082