23948sdkhjf

Uppgifter får Bioarctics aktie att backa

Ett andra dödsfall har kopplats till forskningsbolaget Bioarctics lecanemab vid behandling av Alzheimers sjukdom. En hjärnblödning hos en 65-årig kvinna som har behandlats med lecanemab skapar oro över biverkningsprofilen. Det skriver Science i en text daterad den 27 november med hänvisning till en opublicerad fallrapport.

Kvinnan, som behandlades vid Northwestern University Medical Center i Chicago, USA, fick en stroke med en typ av svällande och blödningar som tidigare har setts med dessa antikroppar som binder och tar bort amyloid-beta, placket som uppges vara det som ligger bakom Alzheimers sjukdom.

Rudolph Castellani, neuropatolog vid Northwestern University Medical Center, benämner fallet som "väldigt dramatiskt".

"Det finns inga som helst tvivel om att detta är en sjukdom och dödsfall orsakad av behandlingen", säger Castellani i samband med obduktionen.

Han påpekar samtidigt att det är hans personliga åsikt och inte är en analys godkänts av Northwestern University Medical Center.

Bioarctics partner, japanska Eisai, har inte velat kommentera kvinnans fall eller om de kände till kvinnans dödsfall.

"All tillgänglig säkerhetsinformation indikerar att lecanemab-behandling inte kan förknippas med någon ökad generell risk för dödsfall eller från någon specifik anledning", skriver Eisai i ett uttalande till Science.

Vissa inom neurologiområdet påtalar nu vikten av försiktighet. Myndigheter "borde allvarlig överväga den här fallrapporten eftersom det handlar om väsentliga biverkningar", sade Andreas Chardimou, forskare inom neurologi vid Boston University som undersökte fallrapporten av kvinnan som avled.

"När det finns så mycket okänt är det bättre att vara konservativ", tillägger han.

På eftermiddagen hade bolagets aktie backat med drygt 15 procent. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078