23948sdkhjf

Viss effekt av Alzheimers-behandling bekräftas i studie – Bioarctic stiger på börsen

Nya data bekräftar att Bioarctics läkemedel lecanemab bromsar Alzheimers sjukdom – om än i måttlig utsträckning och med vissa biverkningar. Beskedet fick bolagets aktie att stiga under onsdagsförmiddagens handel.

Det var svenska Bioarctics japanska partner Eisai som natten till onsdagen presenterade resultat från fas III-studien Clarity AD vid en Alzheimerskongress i San Francisco, USA.

I samband med det kommenterade man även uppgifter i media om två dödsfall i samband med studien, men uppgav att dessa inte kan kopplas till lecanemab.

Lecanemab är en antikropp som utvecklats för att minska mängden skadlig amyloid beta i hjärnan. Därmed riktar den till skillnad från de flesta tidigare terapier in sig på själva sjukdomen istället för på symtomen.

I september presenterades preliminära resultat från fas III-studien som indikerade en signifikant inbromsning av symtomen hos patienter med tidiga Alzheimers sjukdom, vilket väckte stor uppmärksamhet internationellt.

Resultaten bekräftas nu i huvudsak när en artikel om studien publicerats i New England Journal of Medicine.

Där skriver forskarna bland annat att behandling med lecanemab efter 18 månader "resulterade i måttligt minskad nedgång i kognition och funktion", jämfört med patienter som fick placebo.

I studien, som inkluderade nästan 1 800 patienter med milda symtom, konstateras även att "längre studier är motiverade för att fastställa effektiviteten och säkerheten av lecanemab vid tidig Alzheimers sjukdom."

Bioarctic kommenterade på onsdagen studieresultaten i ett pressmeddelande.

"Resultaten visade med statistiskt hög signifikans att behandling med lecanemab minskade den kliniska försämringen på den globala kognitiva och funktionella skalan, jämfört med placebo efter 18 månader med -0,45 vilket motsvarar en inbromsning på 27 procent", skriver företaget.

Vad gäller säkerhetsaspekterna skriver företaget bland annat följande:

"Under studiens gång inträffade dödsfall hos 0,7 procent och 0,8 procent av deltagarna i lecanemab- respektive placebogruppen och inga dödsfall var relaterade till lecanemab eller inträffade in samband med ARIA under den 18 månader långa dubbelblinda studieperiod. 14,0 procent av deltagarna i lecanemab-gruppen och 11,3 procent av deltagarna i placebogruppen upplevde allvarliga biverkningar."

Vid 11-tiden på onsdagsförmiddagen hade Bioarctics aktie stigit med drygt åtta procent.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.112