23948sdkhjf

Nytt KI-centrum ska lösa gåtan kring världens värsta huvudvärk

Karolinska institutet startar vad som uppges vara världens första forskningscentrum för klusterhuvudvärk, som är den mest smärtsamma huvudvärk som finns.

Satsningen är möjlig tack vare en donation på 34,3 miljoner kronor från Rune Andersson, företagsledaren bakom den stora industrikoncernen Trelleborg.

— Klusterhuvudvärk är en fruktansvärd sjukdom. Jag har själv varit drabbad och vet vilken oerhörd smärta som klusterhuvudvärk ger. Att kunna vara med och bidra till forskningen och ge KI:s duktiga forskare bättre möjligheter att förstå sjukdomen tycker jag känns både roligt och viktigt, säger han i ett pressmeddelande.

Mellan 5 000 och 10 000 personer i Sverige lider av klusterhuvudvärk, eller Hortons huvudvärk. Sjukdomen ger återkommande anfall av mycket svår smärta på en sida av huvudet, ofta kring ögonen. Attackerna pågår i 15 minuter upp till tre timmar och kan förekomma flera gånger per dygn.

Attackerna kommer ofta i serier som varar i veckor upp till månader, så kallade kluster.

I en studie från University of Texas, där cirka 1 600 patienter med klusterhuvudvärk ingick, skattade deltagaren smärtan till 9,7 på en tiogradig skala, skriver KI i pressmeddelandet. Som en jämförelse skattades förlossningssmärta till 7,2 och njurstensanfall till 6,9.

Enligt en annan amerikansk studie rapporterade över hälften av patienterna med klusterhuvudvärk att de hade självmordstankar.

Donationen kommer mycket välkommet för Karolinska institutet.

– På KI bedriver vi idag framgångsrik forskning inom klusterhuvudvärk och målet är att närma oss en slutgiltig lösning på denna sjukdomsgåta. Med hjälp av denna satsning kan vi lyfta vår forskning ännu mer och bli världsledande inom klusterhuvudvärk, säger Andrea Carmine Belin, docent och ledare för den forskargrupp kommer att vara grunden för centrumet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.345