23948sdkhjf

Blodprov för Alzheimers får tummen upp i studie – ”Skulle kunna innebära en revolution”

Ett enkelt blodprov kan vara lika bra, eller bättre, för att upptäcka Alzheimers sjukdom jämför med de ryggvätsketest som används idag, enligt en ny svensk-amerikansk studie. Nu får Lundaprofessorn Oskar Hansson ett stort anslag för att vidareutveckla blodprovet så att det kan användas i stor skala.

I studien, som har publicerats i Nature Medicine, undersökte Oskar Hansson tillsammans med amerikanska kollegor om ett blodprov kunde fungera lika bra som tester av cerebrospinalvätska (CSF) för att detektera amyloid beta-plack och ”nystan” av proteinet tau, som är markörer för Alzheimers sjukdom (AD).

Fördelen med ett enkelt och säkert blodprov är att det skulle öppna för betydligt bredare diagnostik och tidigare upptäckt av sjukdomen än vad som är fallet idag. Prover från ryggvätska har visserligen hög precision, men har den nackdelen att de måste tas vid specialistkliniker på sjukhus.

Undersökningen fokuserade på personer med mild kognitiv funktionsnedsättning, vilket är den grupp som är föremål för de nya sjukdomsmodifierande behandlingar som godkänts eller är under utveckling.

Enligt forskarna visade blodtestet ”prestanda kliniskt likvärdiga eller överlägsna kliniskt använda FDA-godkända CSF-tester vid upptäckt av AD-patologi”.

Men mer utveckling och fler studier krävs för att metoden ska kunna användas i stor skala. Det är mot den bakgrunden Oskar Hansson nu efter beslut av Kungliga Vetenskapsakademien tilldelas Torsten Söderbergs akademiprofessur i medicin. Med utnämningen kommer ett anslag på tio miljoner kronor över fem år, som är en donation från Torsten Söderbergs Stiftelse.

Enligt motiveringen får Oskar Hansson professuren ”för banbrytande forskning kring biomarkörer för neurodegenerativa sjukdomar, med relevans för tidig diagnostik, prognosbedömning och utveckling av nya behandlingar.”

I ett pressmeddelande säger Oskar Hansson att det är en ära för både honom själv och hans forskargrupp, och att anslaget kommer väl till pass.

– Det är otroligt viktigt med den här stabila, långsiktiga finansieringen för att kunna planera vår forskning. Det ger en helt annan möjlighet att verkligen driva forskningsprojekten och även våga göra lite mer djärv forskning, säger han.

Nästa steg är börja använda blodprovet inom specialistvården. Men parallellt med det genomför Oskar Hanssons forskargrupp en studie för att ta reda på hur det fungerar att ta proven i primärvården. 27 olika vårdcentraler i Skåne ingår i undersökningen.

– Hittills ser resultaten fantastiska ut och det är över 90 procents träffsäkerhet. Vi är övertygade om att detta skulle kunna innebära en revolution för att diagnostisera Alzheimer inom primärvården, säger Oskar Hansson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078