23948sdkhjf

Ny kraft för norsk forskning

| Av Camilla Wernersson | Tipsa redaktionen

Sen hon kom till makten har hon ökat den norska forskningsbudgeten med 354 miljoner euro. Klimatfrågan ligger henne varmt om hjärtat, då hon är gift med en mjölkbonde. Möt Tora Aasland, den första forsknings- och utbildningsministern i norsk historia.

Hennes politiska intresse växte fram på sjuttiotalet när hon kombinerade studentlivet och rollen som småbarnsmamma. Då anslöt hon sig till det norska socialistpartiet, Socialistisk Venstreparti, där hon arbetade aktivt. Hennes engagemang bottnade i en önskan om att ge sina barn en bra barndom och i kampen för bättre förskolor och säkrare skolvägar. Snart blev hon också intresserad av politikens globala aspekter. Vid den här tiden stod genusfrågor högt upp på den politiska agendan, tillsammans med miljöfrågor och frågan om Norges eventuella inträde i Europeiska Unionen.

Parallellt med sitt politiska engagemang , avslutade Tora Aasland sina studier och blev forskare i sociologi vid Oslos Universitet. Hennes forskningsområde rörde folks vardagsliv i Norge, levnadsstandarden i olika delar av landet och hur välfärden upplevdes. Hon arbetade på Institutet för Socialforskning under tolv år, en erfarenhet som hon värdesätter högt i sitt nuvarande jobb.

- Jag känner till nyckelpersonerna inom forskningsvärlden mycket bra och jag vet hur jag ska hitta den kunskap som jag behöver i mitt dagliga arbete. Jag förstår också de kopplingar som finns mellan saker som sker i vårt samhälle och vad som orsakar dem, säger Tora Aasland.

Hennes politiska intresse tog däremot överhanden 1985, då hon sa upp sin forskningstjänst för att gå med i riksdagen. Hon har alltid haft en stark ledarskapsförmåga säger hon och 1993 utnämndes hon till landshövding för Rogaland.

Tora Aasland erkänner att hon saknar sin forskning ibland, men är övertygad om att livet som politiker är hennes livskall.

-Jag vill kunna fatta beslut som lämnar ett avtryck i samhället. Om jag inte var politiker skulle jag definitivt vara ledare i något annat sammanhang. Jag tycker om att ta ansvar och att organisera funktioner som påverkar människor i deras dagliga liv, säger hon.

Inte bara för att hennes yrke kräver det utan snarare för att forskaren i henne vill hålla sig uppdaterad om vad som händer i forskningsvärlden, så läser Tora Aasland en hel del. Hon har alltid vetenskapsmagasin, artiklar och böcker nära till hands. Gärna med koppling till sociologi. Men hon konsumerar också en ansenlig mängd skönlitteratur. På sin senaste resa till Sydafrika för några veckor sedan, läste hon sista delen av Milleniumtrilogin av Stieg Larsson.

- Jag läste den på svenska faktiskt, och jag tyckte väldigt mycket om den, säger hon.

Eftersom hon bor på landet och gift med en mjölkbonde känner hon sig väldigt nära naturen. Liksom många norrmän tycker hon om att gå på tur, så naturligtvis är hon väldigt engagerad i dagens klimatfrågor.

- Norge har ett stort ansvar i de här frågorna, eftersom vi producerar stora mängder olja och gas. Vi är också ett välbärgat land, så det är viktigt att vi använder våra pengar på ett bra sätt. Det är därför vi har avsatt en stor del av vår BNP till forskning, säger Tora Aasland.Sedan hon kom i maktposition
har den norska forskningsbudgeten ökat med 354 miljoner euro. Målet är att öka den statliga forskningsfinansieringen så att den motsvarar en procent av BNP. Bland de områden med högst prioritet befinner sig klimatforskning, där regeringen kommer att gå in med 440 000 euro år 2010. Forskningsinfrastruktur kommer få 180 000 euro nästa år medan 270 000 euro kommer att gå till regionala forskningsfonder.

-De viktigaste områdena för norsk forskning är klimat, hälsa och välfärd samt säkra matproduktionsmetoder. Detta innebär exempelvis säkra sätt att producera mat som inte skadar miljön. För life scienceforskningen är detta en viktig uppgift, säger Tora Aasland.

Hon påpekar vikten av att tänka långsiktigt när det kommer till den här typen av frågor. Under sin senaste resa till Sydafrika, besökte hon en vingård och fick se många bra exempel på hur ett visst sätt att bruka jorden ett år kommer påverka skörden följande år.

- Att tillverka vin är ett livslångt projekt och precis som alla vinentusiaster vet, så är vissa år bättre än andra, beroende på vädret och hur druvorna odlas. Detta gäller också för vårt klimat - det vi gör idag kommer att påverka vår jord, inte bara nästa år utan även för kommande generationer, säger Tora Aasland.

Men hon anser att för att Norge ska kunna hålla forskningsfanan högt, krävs det samarbete med andra länder och det gäller för alla nordiska länder.

- De nordiska länderna måste fortsätta samarbeta, åtminstone lika bra som vi gör idag. Vi har nyligen etablerat TOP-programmet och vi samarbetar också inom EU:s sjunde ramprogram. Vi kommer att fortsätta utveckla nya samarbeten för att behålla vår position i den globala forskningsvärlden, säger Tora Aasland.

2007 skapades en helt ny post i den norska regeringen, den som forsknings- och utbildningsminister. Kvinnan som blev anförtrodd uppdraget var Tora Aasland, vid den tidpunkten landshövding för Rogaland.
Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)

JOBB I FOKUS

Startsidan just nu
Plus

Jobb & Karriär
”Vi är fönstret mot framtiden”

I januari blev Frida Lawenius ny vice vd på branschorganisationen Sweden Bio. Vi träffade henne för ett samtal om life science, branschens möjligheter och utmaningar och om hur det var att kastas huvudstupa in i coronakaoset.

Mikrovågor ska leta brösttumörer

Diagnostiken av bröstcancer skulle kunna förbättras av mikrovågsteknik, anser forskare från Chalmers som arbetar med att ta fram en prototyp för tekniken.

Finans
Finska Nanoform tar sikte på svenska börsen

Vaccinforskaren: "Det här viruset kommer inte att försvinna"

Trots att snabb vaccinutveckling kan innebära risker kommer nyttan av ett vaccin mot det nya coronaviruset förmodligen överväga riskerna, det menar Matti Sällberg, professor vid Karolinska institutet.

Finans
Quiapeg planerar emission på närmare 38 miljoner kronor

Nyemitterade aktier och teckningsoptioner erbjuds i företrädesemissionen.

Jobb & Karriär
Medivir får ny vd

Det svenska läkemedelsföretaget Medivir har rekryterat Yilmaz Mahshid till ny vd.

Nyhetsbrev

Ökad dödlighet av klorokin och hydroxyklorokin vid covid-19

Arkiv

Här är vaccinkandidaterna mot coronaviruset

Totalt finns det idag tio pågående kliniska studier om vaccinkandidater mot det nya coronaviruset.

Remdesivir förkortade vårdtid vid covid-19

Det antivirala läkemedlet remdesivir var bättre än placebo i att korta vårdtiden för svårt covid-19-sjuka, enligt studiedata som nu publicerats.

Jobb & Karriär
Ny chef på Bactiguard

I augusti tillträder Gabriella Björknert Caracciolo som ny CFO samt vice vd på Bactiguard.

7

Björn Olsen: "Det kommer nog ingen andra våg av covid-19"

Det är dags att sluta se på det nya coronaviruset som om det vore en influensa. Life Science Sweden har intervjuat infektionsprofessorn Björn Olsen om flockimmunitet och hur viruset kommer påverka oss i framtiden.

Fästingprotein prövas mot covid-19

Ett skotskt biotechföretag och forskare i Oxford har inlett ett samarbete för att ta reda på om ämnen som fästingar utsöndrar kan användas som behandling vid covid-19.

Ledare
Framgången kommer efter många misslyckanden

De allra flesta av de idéer och strategier mot covid-19 som man nu jobbar med kommer att gå i stöpet, men det kan räcka med att en enda fungerar, skriver Samuel Lagercrantz.

Modernas covidvaccin visade positiva resultat

I en mindre studie bildades antikroppar hos studiedeltagare som fick pröva vaccinkandidaten mRNA-1273 mot covid-19.

Läkemedelsverket förbjuder ett till covidtest

Plus

De tar fram blodprov för pankreascancer

Efter sex års arbete ska företaget Immunovia i höst lansera sin teknik som syftar till att kunna identifiera cancer i bukspottkörteln i ett tidigt stadium.

Krönika
Björn Arvidsson: "Kriser visar vad som är viktigt - på riktigt"

Vore det inte fantastiskt att låta de privata aktörerna i större utsträckning bidra till att lösa samhällets utmaningar, skriver Björn Arvidsson, verksamhetsledare för STUNS Life Science, i en krönika.

Krönika
Diagnostiken är mitt i händelsernas centrum

Intresset för diagnostik får inte svalna när coronapandemin väl är över, det skriver Therese Hazelius, vd för Swedish Labtech, i en krönika.

Röntgen visar hur coronaviruset förökar sig

3

Ledare
Flockimmunitet och flockmentalitet

Reaktionerna som följde på de 22 forskarnas förra debattinlägg lät ibland som tagna från satirprogrammet Kina-TV, skriver Life Science Swedens chefredaktör Samuel Lagercrantz som gör en tillbakablick.

Jobb & Karriär
Abigo får ny vd

Möjlig koppling mellan covid-19 och Kawasakiliknande sjukdom hos barn

Forskare i Italien har i en fallstudie sett att barn med tidigare covid-19-sjukdom insjuknat i en Kawasakiliknande-sjukdom. Flera forskare har noterat liknande händelser.

Column
Key lessons from global health research

The world will still face major challenges in the post Covid-19 pandemic, writes Giulia Gaudenzi at the KTH Division of Nanobiotechnology at Scilifelab, in a column.

Jobb & Karriär
Micropos får ny vd

Follicum söker internationellt patentskydd för kräm mot håravfall

Astra Zeneca tar tillbaka rättigheter till brazikumab

Dignitana tecknar avtal med Hartford HealthCare

Synartro genomför nyemission inför artrosstudie

Jobb & Karriär
Kancera rekryterar från Astra Zeneca

Fälttester för covid-19 ska utvärderas

Jobb & Karriär
Biopharma nyrekryterar

Jobb & Karriär
Xvivo byter vd

Hjärt-lungfonden stöder covidforskning

Vetenskapsrådet ska underlätta för fler kliniska studier mot coronaviruset

WWF ska kartlägga Astrazenecas vattenförvaltning

Helena Strigård: The rise of the community

Se alla Medlemsnytt

Join us for a webinar on confocal microscopy!

3D Scanning Systems - Innovative Solutions for 3D digitizin

Akut produktion av desinfektionsmedel med hjälp av Busch

Improve your metrology skills, also @home.

Leverans av Busch vakuumsystem till Brasilien

Cleaning and Disinfecting Microscope and Optical Components

Busch Vakuum Solutions levererar till sjukhus i Palestina

Are you working from home?

Busch Vacuum Solutions levererar till sjukhustrailers i USA

Centralisering av vakuum från Busch Vacuum Solutions

Increase efficiency in the lab!

Verifiering vid tillverkning av Ventilatorer

Busch levererar vakuumsystem till akutsjukhus i Madrid

Samarbete mellan Busch i Schweiz och Frankrike mot Corona

Rening av gaser med vakuumteknik från Busch Vacuum Solutions

Optimize measurement plans remotely with free ZEISS CALYPSO

Find what you need from the ZEISS Industrial Quality world.

Biofiltrering med Busch TYR Blåsmaskin

Ny Country Manager PharmaRelations Norge

Perfekt packad skinka med vakuum från Busch

Last week, we introduced ZEISS Lightsheet 7.

Fiskodling med vakuum från Busch Vacuum Solutions

Busch Vacuum Solutions

Energieffektiv produktion med centralvakuum

Stor energibesparing med centralvakuum i förpackningsprocess

Sänd till en kollega

0.11