23948sdkhjf

Ny kraft för norsk forskning

| Av Camilla Wernersson | Tipsa redaktionen

Sen hon kom till makten har hon ökat den norska forskningsbudgeten med 354 miljoner euro. Klimatfrågan ligger henne varmt om hjärtat, då hon är gift med en mjölkbonde. Möt Tora Aasland, den första forsknings- och utbildningsministern i norsk historia.

Hennes politiska intresse växte fram på sjuttiotalet när hon kombinerade studentlivet och rollen som småbarnsmamma. Då anslöt hon sig till det norska socialistpartiet, Socialistisk Venstreparti, där hon arbetade aktivt. Hennes engagemang bottnade i en önskan om att ge sina barn en bra barndom och i kampen för bättre förskolor och säkrare skolvägar. Snart blev hon också intresserad av politikens globala aspekter. Vid den här tiden stod genusfrågor högt upp på den politiska agendan, tillsammans med miljöfrågor och frågan om Norges eventuella inträde i Europeiska Unionen.

Parallellt med sitt politiska engagemang , avslutade Tora Aasland sina studier och blev forskare i sociologi vid Oslos Universitet. Hennes forskningsområde rörde folks vardagsliv i Norge, levnadsstandarden i olika delar av landet och hur välfärden upplevdes. Hon arbetade på Institutet för Socialforskning under tolv år, en erfarenhet som hon värdesätter högt i sitt nuvarande jobb.

- Jag känner till nyckelpersonerna inom forskningsvärlden mycket bra och jag vet hur jag ska hitta den kunskap som jag behöver i mitt dagliga arbete. Jag förstår också de kopplingar som finns mellan saker som sker i vårt samhälle och vad som orsakar dem, säger Tora Aasland.

Hennes politiska intresse tog däremot överhanden 1985, då hon sa upp sin forskningstjänst för att gå med i riksdagen. Hon har alltid haft en stark ledarskapsförmåga säger hon och 1993 utnämndes hon till landshövding för Rogaland.

Tora Aasland erkänner att hon saknar sin forskning ibland, men är övertygad om att livet som politiker är hennes livskall.

-Jag vill kunna fatta beslut som lämnar ett avtryck i samhället. Om jag inte var politiker skulle jag definitivt vara ledare i något annat sammanhang. Jag tycker om att ta ansvar och att organisera funktioner som påverkar människor i deras dagliga liv, säger hon.

Inte bara för att hennes yrke kräver det utan snarare för att forskaren i henne vill hålla sig uppdaterad om vad som händer i forskningsvärlden, så läser Tora Aasland en hel del. Hon har alltid vetenskapsmagasin, artiklar och böcker nära till hands. Gärna med koppling till sociologi. Men hon konsumerar också en ansenlig mängd skönlitteratur. På sin senaste resa till Sydafrika för några veckor sedan, läste hon sista delen av Milleniumtrilogin av Stieg Larsson.

- Jag läste den på svenska faktiskt, och jag tyckte väldigt mycket om den, säger hon.

Eftersom hon bor på landet och gift med en mjölkbonde känner hon sig väldigt nära naturen. Liksom många norrmän tycker hon om att gå på tur, så naturligtvis är hon väldigt engagerad i dagens klimatfrågor.

- Norge har ett stort ansvar i de här frågorna, eftersom vi producerar stora mängder olja och gas. Vi är också ett välbärgat land, så det är viktigt att vi använder våra pengar på ett bra sätt. Det är därför vi har avsatt en stor del av vår BNP till forskning, säger Tora Aasland.Sedan hon kom i maktposition
har den norska forskningsbudgeten ökat med 354 miljoner euro. Målet är att öka den statliga forskningsfinansieringen så att den motsvarar en procent av BNP. Bland de områden med högst prioritet befinner sig klimatforskning, där regeringen kommer att gå in med 440 000 euro år 2010. Forskningsinfrastruktur kommer få 180 000 euro nästa år medan 270 000 euro kommer att gå till regionala forskningsfonder.

-De viktigaste områdena för norsk forskning är klimat, hälsa och välfärd samt säkra matproduktionsmetoder. Detta innebär exempelvis säkra sätt att producera mat som inte skadar miljön. För life scienceforskningen är detta en viktig uppgift, säger Tora Aasland.

Hon påpekar vikten av att tänka långsiktigt när det kommer till den här typen av frågor. Under sin senaste resa till Sydafrika, besökte hon en vingård och fick se många bra exempel på hur ett visst sätt att bruka jorden ett år kommer påverka skörden följande år.

- Att tillverka vin är ett livslångt projekt och precis som alla vinentusiaster vet, så är vissa år bättre än andra, beroende på vädret och hur druvorna odlas. Detta gäller också för vårt klimat - det vi gör idag kommer att påverka vår jord, inte bara nästa år utan även för kommande generationer, säger Tora Aasland.

Men hon anser att för att Norge ska kunna hålla forskningsfanan högt, krävs det samarbete med andra länder och det gäller för alla nordiska länder.

- De nordiska länderna måste fortsätta samarbeta, åtminstone lika bra som vi gör idag. Vi har nyligen etablerat TOP-programmet och vi samarbetar också inom EU:s sjunde ramprogram. Vi kommer att fortsätta utveckla nya samarbeten för att behålla vår position i den globala forskningsvärlden, säger Tora Aasland.

2007 skapades en helt ny post i den norska regeringen, den som forsknings- och utbildningsminister. Kvinnan som blev anförtrodd uppdraget var Tora Aasland, vid den tidpunkten landshövding för Rogaland.
Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Bioarctic avbryter studie – effekt uteblev

Reagerade på negativ interaktion – får pris

Krönika: Är det hundens eller drakens år i innovationssystemet i år?

Det finns en myriad av utlysningar och program i det svenska innovationssystemet. Att som innovatör och entreprenör hitta rätt väg är ingen enkel match skriver SwedenBios vd Helena Strigård i sin krönika.

Recipharm lägger miljardbud på brittiskt bolag

Tekniska framsteg i fokus

Hittar nya måltavlor för malaria

Ett internationellt forskarkonsortium där Umeå universitet är med har hittat hundratals nya måltavlor för framtidens läkemedel – ”Ett genombrott i malariaforskningen”

Nyhetsbrev

För få kollar sitt blodtryck

Arkiv

Jobb & Karriär
Hon tar plats på Biovica

Jobb & Karriär
Han lämnar Cyxone

Umeåbolag tecknar mångmiljonavtal

Ny kunskap om läkemedlet Litium

Mer avgaser vid bostaden ökar risken för stroke

Höga halter av trafikavgaser vid bostaden ökar risken för stroke. Nu har forskare vid bland annat Karolinska Institutet visat att det tidigare kända sambandet gäller även i miljöer där luftföroreningarna anses vara låga generellt.

Jobb & Karriär
Han leder Isofol

Jobb & Karriär
Norrländska cancerbolaget får ny vd

Jobb & Karriär
Blir vd för Boule diagnostics

”Sverige klarar tillverkningen”

I Matfors bygger Cobra Biologics två unika tillverkningssviter för storskalig GMP-tillverkning av ATMP-produkter. Kontraktstillverkaren rustar för att möta den ökade efterfrågan och för att behålla tillverkningen i Sverige.

Oasmias villkor klara

Jobb & Karriär
Saga stärker teamet med fyra

Mässling mycket farligare än man trott

Cellterapier, nanomunkar och AI

Maskininlärning, 3D-printing på nanonivå och DNA för datalagring – det var några av de ämnen som togs upp på mötet Bioscience under gårdagen.

Inkluderande av traditionell kinesisk medicin oroar akademier

"Sverige klarar inte tillverkningen - måste ta hjälp utomlands"

Klaria säkrar patent genom bolagsförvärv

Jobb & Karriär
Massuppsägningar på KS – 600 varslas

Nytt sätt att angripa virus får miljoner

Analytisk kemi nytt ben för Recipharm

Fyra dagar kvar till Bioscience

Forskningsproppen: Sjätte förslaget

Jobb & Karriär
Ny vd på Alteco

Jobb & Karriär
Rhovac får ny ordförande

Medtechbolag till biohubben

"Det ligger i allas intresse att samarbeta"

Jobb & Karriär
Blir kommunikationschef på Sahlgrenska Science Park

"Det behövs en tydlig prislista"

Likviderar bolag

Nya biomarkörer för barnastma

Se alla Medlemsnytt

Dolphin vätskeringvakuumpumpar

Workshop | Live Cell Imaging in Superresolution Mode

Cognate BioServices announces acquisition of Cobra Biologics

Effektiv vakuumförsörjning för tillverkning av husbilar

Mätteknik för vakuum i ny tappning

ZEISS Two-hour Seminar

ZEISS One-hour Seminar

Learn how you can benefit from ZEISS LSM 900 in less than an hour!

One-hour Seminar

Förberedd för industri 4.0: Ny lamellvakuumpump med tryckreglering

Med månadens ZEISS Quiz kan du testa dina kunskaper i mätteknik och fira vårt 100-årsjubileum

Med månadens ZEISS Quiz kan du testa dina kunskaper i mätteknik och fira vårt 100-årsjubileum

Om du är intresserad av "Live Cell Imaging in Different Technologies", är den här workshop för dig!

R 5 0760 A PLUS den intelligenta vakuumpumpen med integrerad frekvensomvandlare

Med månadens ZEISS Quiz kan du testa dina kunskaper i mätteknik och fira vårt 100-årsjubileum

Alitea-varumärket firar 40 år!

Förberedd för industri 4.0: Ny lamellvakuumpump med tryckreglering

Klovakuumpumpen Mink MV 0312 B från Busch Vakuumteknik – effektiv och tillförlitlig

R 5 0760 A PLUS den intelligenta vakuumpumpen med integrerad frekvensomvandlare

Om du är intresserad av ”super-resolution imaging”, så ska den här workshop vara bara för dig!

Om du är intresserad av ”super-resolution imaging”, så ska den här workshop...

Flexicon lanserar PF7

Sänd till en kollega

0.132