23948sdkhjf

Ny antibiotikatyp på intåg

Ska minska risk för antibiotikaresistens och verkar direkt på specifik diarrébakterie.
Den europeiska läkemedelsmyndighetens rådgivande kommitté, CHMP, har gett tummen upp för ett godkännande av en helt ny typ av antibiotika.

Det är det amerikanska läkemedelsbolaget Optimer pharmaceuticals registreringsansökan för läkemedelskandidat Dificid, med den aktiva substansen fidaxomicin, som ligger på EMA:s skrivbord. Läkemedlet har en helt ny verkningsmekanism och är en ny typ av smalspektrum-antibiotika, en antibiotikatyp som riktar in sig på ett mindre antal bakteriesorter.

Indikationen som läkemedelskandidaten kan komma att bli godkänd för är behandling av inflammation i tarmen och svår diarré orsakad av bakterien Clostridium difficile. Bakterien förekommer i kroppens naturliga tarmflora men kan bli besvärlig då den tar överhand. Ett sådant scenario är vanligt på sjukhus då patienters tarmflora slås ut efter att de behandlats med olika antibiotikakurer. Dificid har till skillnad från många andra antibiotika minimal effekt på andra bakterier i tarmfloran och verkar huvudsakligen i tarmen då endast en liten mängd tas upp i blodet.

Dificids verkningsmekanism går ut på att angripa Clostridium difficile-bakterien genom att hämma enzymet rna-polymeras och få bakterien att dö. Kliniska studier har visat att Dificid har lika effekt på Clostridium difficile-infektioner som dagens standardbehandling med bredspektrumantibiotikan Vankomycin. Med den nya antibiotikatypen kan sjukhus avvakta med behandlingar med bredspektrumantibiotika och undvika utveckling av antibiotikaresistens.



Optimer pharmaceuticals har huvudkontor
i San Diego, USA, och har totalt 115 anställda globalt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095