23948sdkhjf

Nytt projekt ska vända den negativa trenden med kliniska prövningar i Norden

Ska ta reda på branschens och sjukvårdens behov.
De senaste åren har antalet kliniska prövningar minskat i samtliga nordiska länder. Nu ska ett nytt projekt undersöka varför och vad som krävs för att vända trenden. Projektet initierades och finansieras delvis av Nordic Innovation Center, ett organ under det Nordiska ministerrådet. Forskningsorganisationen NRC Network ansvarar för projektet som kommer att ledas av Olav Flaten, medicinchef på Glaxo Smith Kline i Sverige och Portugal samt styrelsemedlem i NRC Networks styrelse.

- Huvudsyftet är att titta på vilka behov de små och medelstora bioteknikbolagen, i synnerlighet start up-bolagen, har. Dessa står för innovationerna i vården och är beroende av att kunna testa sina produkter i klinik på ett professionellt och etiskt sätt, säger han.

En grupp företrädare från sjukvården och forskande företag i de fem nordiska länderna kommer att bjudas in till att besvara frågor om problem, behov och möjligheter som rör kliniska prövningar. Därefter kommer projektgruppen att hålla kvalitativa intervjuer med några av de svaranden. Resultatet kommer att användas i ett politiskt arbete för att förbättra klimatet för innovationer inom life science-sektorn.

- Vi hoppas kunna påvisa att den växande bioteknikindustrin i Norden kan utveckla ett mer omfattande samarbete med de stora sjukhusen för att få ut mer innovationer. Vi vill också belysa de barriärer och problem som både sjukhus och industri upplever.

Undersökningen kommer att genomföras under vintern. Beroende på hur snabba de inbjudna företagen är på att svara räknar Olav Flaten med att sammanställa resultatet till sommaren.

Vill du läsa mer om forskningsframsteg och kliniska prövningar? Prenumerera på våra kostnadsfria nyhetsbrev och få nyheterna direkt i din inkorg.

Namn

* E-post

Välj vilka nyhetsbrev du vill prenumerera på

Biotech - Veckans Labbnyheter

Biotech - Jobb & Karriär

Biotech - Veckans Nyheter

Biotech - Kliniska Prövningar

Ändra/uppdatera dina uppgifter

* Obligatoriska fält
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078