23948sdkhjf

"Det mesta talar för en enorm biotech-driven utveckling de närmaste åren."

Den svenska biotech- och hälsoaktien är numera ingen stor sak bland investerare. Haussen för tio år sedan är som bortblåst. Inte mycket att förvånas över heller, biotech-aktierna har inte rosat marknaden precis.

Det har smällt duktigt i bolag som Karo Bio, Active Biotech, Epicept, Bioinvent med flera. På andra sidan sundet ser det ännu värre ut, 84 biotech-bolag 2002 har på tio år blivit 37, av dem är i dag hälften mer eller mindre konkursfärdiga.

Men det finns lysande undantag både i Sverige och Danmark, bolag som växer så det knakar. Som Novo Nordisk, Novozymes, Zealand Pharma och Genmab. Eller Probi, Biogaia, Vitrolife, eller varför inte lilla Cellavision.

I den stora
världen drar life science-aktierna. En stor brittisk undersökning av The association of investment companies visar att life science-sektorn har gått långt bättre än övriga sektorer. Bara de senaste året har investmentbolag och fonder inom biotech och healthcare stigit med 26 procent samtidigt som den genomsnittliga investmentsektorn backat med två procent.

Och trenden är densamma om man ser fem eller tio år tillbaka.
Men inte i Sverige och Danmark. Man kan fråga sig varför.
Ett svar nära till hands är att bolagen på de här breddgraderna börsnoteras alldeles för tidigt. En kortsiktig aktiemarknad grottar ner sig i fas I och II-studier åratal innan det finns någon färdig produkt att kommersialisera. Allt medan bolagen väntar på sin årliga nyemission och kurserna åker ner i källaren.

Men det blir bättre. Kombinationen av en åldrande och rikare befolkning med stor aptit på läkemedel och sofistikerad medicinteknik och en allt mognare biotech-industri är rätt oslagbar. Och det finns inget som tyder på att det planar ut. Tvärtom.
Det mesta talar för en enorm biotech-driven utveckling de närmaste åren. Och att vi så småningom lär oss hur bolagens aktier ska hanteras, och att bra bolag och bra aktier inte alltid är samma sak.

Bo G Åkerman är ekonomijournalist och börskommentator.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063