23948sdkhjf

Framtidens entreprenörer tror på ny teknik som väg till förändringar

Prevention istället för symtomatisk behandling och fler virtuella bolag är några av de spådomar som kom fram under en paneldiskussion på Sweden Bios tioårsjubileum den tredje december.
Under en av paneldiskussionerna lyftes frågan om hur Sveriges life science-bransch kommer att se ut i framtiden.

I början fick “veteranerna” ordet och man talade om vad som behövs för att branschen ska få en positiv utveckling. En av sakerna som kom fram var bättre finansiering i projektens tidiga faser.

- Antalet riskkapitalbolag har sjunkit drastiskt de senaste åren, det gör att det ekar ganska tomt efter innovationsfasen och projekt tenderar att fastna, sa Björn Odlander på Health Cap.

Det pratades också om att vården bör samordnas så att klinisk forskning och innovation kan gynnas och att branschen behöver bygga en mer positiv mediebild.

- Mediebilden betyder enormt mycket, vi måste få marknaden att förstå att det inte är roulette vi sysslar med. I Bryssel är inställningen helt annorlunda, där talar man mer om framgångarna, sa Sven Andréasson, vd på Isconova.

Vidare diskuterades höstens utredning av prissättningen på läkemedel och hur den påverkar branschens möjlighet att ta betalt för nya läkemedel.

- De stora bolagen måste få utrymme att tjäna pengar på sina innovationer, annars har de inte råd göra affärer med biotech-branschen och köpa upp nya projekt. En sådan utveckling ger i sin tur sämre återväxt och färre arbetstillfällen, sa Per Olof Wallström på Arosia communication.

Moderator Lars Gatenbeck bad om några ord på vägen till de unga entreprenörer som sedan skulle inta scenen.

- Våga ha en ambition att bygga långsiktigt istället för att satsa på att sälja bolaget, sa Paul de Potocki, vd Diagenic.

- Fokusera och satsa på områden som faktiskt betalar sig, sa Sven Andréasson, vd på Isconova.

- Se till att ta in bra folk, gärna internationellt erkända personer, i bolagets styrelse, sa Jonas Frick partner på Alder.

- Förstå att det måste finnas en marknad, patientnytta och betalningsvilja för produkten, sa Björn Odlander på Health Cap.

- Den operativa ledningen måste vara kompetent och duktig på en kombination av flera områden, sa Per Olof Wallström på Arosia.

- Det finns flera framgångsexempel som Meda, Q-Med och Duocort. Kan de så kan ni, sa Hans Sievertsson, professor.

- Patient och marknad bör komma in så tidigt som möjligt i kommersialiseringsprocessen, sa Per-Erik Sandlund, generaldirektör på Utrikesdepartementet.

Framtidens entreprenörer hoppades att Sweden Bio i viss mån skulle kunna ersätta de “universitet för läkemedelsutveckling” som de stora bolagen utgjort tidigare.

- Vi som inte haft förmånen att jobba på ett stort läkemedelsbolag kan behöva skolning i “storbolagstänk”, sa Maria Lindgren, projektledare på Dilaforette



Man pratade
också om hur sjukvården kan komma att förändras i och med den nya mobila tekniken.

- Branschen har bräddats, snart kommer även vissa mjukvaraföretag med olika applikationer för e-hälsa vara del av life science-sektorn. Bioteknik har blivit life science, sa Tobias Tornblad, Monocl.

- Jag tror på ett större fokus på prevention. Vi står inför ett paradigmskifte där vi går mot att preventiva åtgärder görs innan vi blir sjuka snarare än dagen metoder med diagnos och behandling, sa Mouna Esmaeilzadeh, vd Scilife Clinic.

En annan aspekt som kom upp var fenomenet virtuella bolag.

- Vårt bolag är virtuellt i det att de olika företagsfunktionerna sitter på olika platser i världen, Jonas Hansson, vd på Wilson Therapeutics.

Han fick medhåll av Maria Lindgren.

- Vi jobbar virtuellt på det sättet att vi är bara tre som är anställda i bolaget och resten är konsulter, bland annat flera av de tolv personer som var med och bildade bolaget. Jag tycker att konsulter borde klassas högre, de är experter inom sitt område.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063