23948sdkhjf

Hallå där Anna Nilsson Vindefjärd…

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

…Generalsekreterare på Forska Sverige som nu startat en långsiktig fortsättning av samverkansprojektet Agenda för hälsa och välstånd. Vad har hänt sedan rapporten presenterades under våren?- Vi vet att de 14 förslagen som vi presenterade i rapporten har plockats upp av regeringens samordnare för life science, Anders Lönnberg, och att de används som underlag till forsknings- och innovationspropositionen som ska presenteras nästa år. Vi har ett starkt och evidensbaserat stöd för de argument som läggs fram i rapporten och forskningsministern sade på plats när vi presenterade den att förslagen är viktiga inspel både för den forskningspolitiska propositionen och för arbetet kring life science-strategin.

Vad fick ni för respons från politikerna när ni presenterade förslagen i Almedalen?

- Vi anordnade ett eget event i Almedalen dit vi bjöd in politiker från både regeringen och oppositionspartierna. Eventet blev helt fullsatt och en representant från varje parti som fanns på plats fick lyssna på en presentation av varje förslag och sedan ge grönt eller rött ljus till det. Det var grönt ljus överlag, vilket var mycket positivt.

Hur tog ni fram förslagen?

- Under hösten 2014 hade vi fyra heldagars workshops med medlemmarna i Agenda för hälsa och välstånd. Det var 25 olika aktörer från olika delar av life science-systemet som enades om målområden, prioriterade åtgärder och handlingsplaner. Forska Sverige författade rapporten, baserat på resultaten från workshops och ett mycket omfattande referensmaterial. Under arbetets gång har vi också kvalitetssäkrat materialet med hjälp av experter på särskilda frågor.

Vad gör ni nu?

- Det är viktigt att inte tro att man är klar när man lämnar ifrån sig en rapport utan att istället arbeta för att förslagen verkligen leder till den förändring som Sverige behöver. Inom ramen för samverkansprojektet följer Forska Sverige nu upp regeringens och oppositionens utredningar, propositioner, enskilda initiativ, myndighetsuppdrag med mera som kan relateras till life science. Vi kommer rapportera resultaten en gång om året och det blir ett viktigt underlag för fortsatta samtal med politiska beslutsfattare.

- När vi avslutade ettårsprojektet fanns en efterfrågan från medlemmarna att fortsätta samverka på det sätt vi gjort och vi hade även en efterfrågan från politiskt håll. Därför beslöt vi att göra Agenda för hälsa och välstånd till ett långsiktigt samverkansprojekt, Efter att rapporten presenterades blev fler intresserade och vi beslöt att ta in ett begränsat antal till. Det viktigaste är att ha en bra balans mellan olika typer av aktörer

Vad ska medlemmarna i projektet göra?

- I fredags anordnade vi den första av flera workshops där vi diskuterar förslagen från rapporten och ser över vad aktörerna själva kan bidra med för att uppnå målen. Vi vill med detta visa politikerna att vi förstår att de inte kan göra allting på egen hand. Vi sammanställer nu ett manifest för att visa att vi är beredda att själva ta ett ansvar och vara konstruktiva.

Vad är syftet med samverkansprojektet?

- Det övergripande syftet är att bidra till ökad hälsa och välstånd genom att samverka långsiktigt för att förbättra förutsättningarna för medicinsk forskning, företagande och vård.
Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Ny strategi att behandla tuberkulos

200 miljoner till kvalitetsregister

Hon blir ny ordförande för Lif

”Vi måste bygga omvärldstryck”

För att få professionen, administrationen och politikerna att göra upp krävs omvärldstryck genom en samlad patientkår. Det menade Anders Lönnberg under första upplagan av mötet Fokus Patient.

Stabilt läge för smittsamma sjukdomar – men gonorré ökar

Samarbete för framtidens läkemedelstillverkning

Nyhetsbrev

Lämnar TLV för IVO

Sofia Wallström blir ny generaldirektör för IVO och lämnar därmed TLV.

Arkiv

Exporterar sin affärsutveckling till Ryssland

Svenskar skeptiska till AI i sjukvården

Svenskar anser att den ökade användningen av AI gynnar de allra flesta branscher. Post och logistik hamnar i topp. Sämre är det med sjukvården som hamnar i botten av Tietos undersökning över svenskarnas syn på AI.

Internationell forskning i Umeå mot dödliga virus

Läkemedel mot överaktiv blåsa kopplas till åderförkalkning

Stort varsel på Karolinska

För att få ekonomin i balans varslas nu 550 personer på sjukhuset. "Alla måste hjälpas åt".

Ihop ska de förbättra följsamheten hos patienten

Sandoz och Pilloxa samarbetar för att förbättra följsamheten till medicinering hos transplanterade patienter med hjälp av en smart läkemedelsdosett.

Här satsar sjukvård, akademi och industrin på precisionsmedicin

Dödsfall på byggarbetsplats vid Karolinska

Förundersökning inledd i Solna efter dödsolycka vid bygget av en y fastighet för life science.

Hon tar plats på höjdarlista

Varje år samlar den ledande vetenskapliga tidskriften Genetic Engineering News tio namn på de mest lovande ledarna inom affärsvärlden och akademin under 40 år.

De är bästa arbetsgivaren

Ny diagnosmetod ger mer individuell behandling vid SLE

Undersöker fibrers effekt mot diabetes

Örebroforskare: Akne kan signalera ökad risk för prostatacancer

Breddat skydd för håravfallskandidat

SwedenBio-rapport: Rekordår för emissioner på svenska börslistor

Den växande life science-sektorn i Sverige har under den senaste tioårsperioden utökat möjligheterna att finansiera sin verksamhet. Det visar resultatet av en enkät, som besvarats av medlemmar i branschorganisationen SwedenBio.

Från börsen till startup

EU-pengar till probiotikabolag

1

Gunther organiserar patienter

Här vill flest jobba

Värvad från restaurangbranschen

Eurocine vaccines ordförande lämnar

Lovande behandling mot fentanylmissbruk

Köper upp AI-teknik för embryon

EMA-godkänt för Wuxi STA i Shanghai

Får utökat tillstånd för stamceller

Är ny vd för APL

Han tar över på Karo

Nya data från Alligator

USA-patent till Biovica

Se alla Medlemsnytt

Sänd till en kollega

0.109