Möjligt att skriva ut naloxon

| Av Mikael Mildén | Tipsa redaktionen

Det finns möjlighet till förskrivning av naloxon, konstaterar Socialstyrelsen och Läkemedelsverket. Men inte till tredje part, utan direkt till personer i riskzonen för överdos.

Socialstyrelsen och Läkemedelsverket fick uppdraget att analysera möjligheterna för hur man ska kunna tillgängliggöra naloxon för patienter och personer utanför hälso- och sjukvården. I dag presenterades rapporten.

Naloxon har förespråkats som en skadereducerande åtgärd för personer som riskerar att ta en överdos. Läkemedlet, som kan häva effekten av en överdos av opioider, skulle kunna rädda liv, om det fanns tillgängligt i miljöer där överdoser sker, exempelvis bland missbrukare och yrkesaktiva som kommer i kontakt med överdoser, men inte tillhör gruppen vårdpersonal.

Sedan tidigare har Läkemedelsverkets hållning varit att den svenska lagstiftningen inte tillåter att naloxon hanteras av tredje person. Den nya rapporten befäster den uppfattningen.

– Att dela ut läkemedlet naloxon direkt till andra än patienterna, så kallad tredjepartsförskrivning, är inte förenligt med dagens regelverk. Vi ser nu över vilka regeländringar och utbildningsinsatser som behövs, säger Socialstyrelsens chefsjurist Pär Ödman i en kommentar till rapporten.

Möjligheten som myndigheterna ser är att naloxon kan skrivas ut direkt till personer som befinner sig i riskzonen för att ta en överdos. Sedan 17 maj finns en färdigfylld spruta på den svenska marknaden, godkänd för användning utanför hälso- och sjukvården.

– En läkare kan skriva ut det godkända läkemedlet naloxon direkt till personer som använder opioider och som riskerar att drabbas av överdos. Detta möjliggörs bland annat genom Socialstyrelsens föreskrifter om egenvård – insatser som en individ kan vidta för att behandla sig själv. När en patient, som i dessa fall, behöver praktisk hjälp med att utföra egenvården, ska läkaren samråda med den som ska hjälpa patienten. Det kan exempelvis vara en närstående, säger Pär Ödman.

En viktig del i förskrivningen är att personer runt brukaren faktiskt vet hur man känner igen och agerar i händelse av en överdos.

– Det är viktigt att patienten, och eventuella närstående eller vänner, får utbildning av läkaren i hur de känner igen tecken på opioidorsakad överdos och hur sprutan används. Annars riskerar naloxonet att utgöra en falsk trygghet, säger Ingela Hägglund, enhetschef på Läkemedelsverket.

Socialstyrelsen och Läkemedelsverket ser ökad tillgång till läkemedlet naloxon som ett viktigt verktyg för att minska den narkotikarelaterade dödligheten. Ännu finns ingen nässprej med naloxon för den svenska marknaden, men en ansökan för en sådan produkt behandlas just nu på EU-nivå.Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

SKL får ny cancersamordnare

Beatrice Melin får ny roll.

EU-patentet klart för Cline

Läkemedelsbolag ratar Trump

Flera tunga ledare har lämnat Donald Trumps industriråd i protest mot presidentens svaga agerande i samband med kravallerna i amerikanska Charlottesville. Tydligast har avhoppet av läkemedelsjätten Mercks vd Kenneth Fraizer märkts.

Hon tar över på Danderyd

Minskad tillväxt men mer pengar till forskning

Ny vd hos Lloyds apotek

Maxbelopp till inkubator

Arkiv

Tung ministerportfölj för Strandhäll

Region skåne exporterar vård

Tête à tête med Anders Lönnberg

Life Science Sweden bjöd Almedalen på ett förtroligt samtal med Anders Lönnberg, som rätade ut några frågetecken kring sitt arbete.

Egenvård och patientinflytande

Succédebut för Life Science Sweden i Almedalen

Life Science Sweden bjöd in till sin första seminariedag någonsin som granne till den grönskande Almedalsparken och med fullsatta samtal och livliga diskussioner.

Konsensus i Almedalen

AstraZeneca öppnar substansbibliotek

Chemical Biology Consortium Sweden (CBCS), en del av SciLifeLab, startar ett nytt forskningssamarbete med AstraZeneca.

Klinisk diabetesforskning prisas

Läkemedelsbolag drabbat av cyberattacken

Flera globala företag har den senaste veckan drabbats av den virusattack som startade den 27 juni. Även storbolag inom life science-sektorn har smittats.

Ny fas för Frisq

Långsiktig effekt av psoriasisbehandling

Först i världen med barnmorska på videolänk

Ingen effekt av akupunktur

Immunovia etablerar huvudkontor i USA

Allergitest får global distribution

Senzagen har tecknat ett globalt distributionsavtal med Charles River laboratories.

Stort anslag för kontroll av biologiska läkemedel

Novartis får ok för nytt läkemedel mot bröstcancer

Han blir rektor vid Karlstads universitet

Replik: Kommittéerna ger ojämlik vård

Digitalisering och kliniska prövningar

Krönika: Förändringar krävs för digitaliseringen

Uppsala inför ny behandling mot cancer

Svenska bolagen som deltog på världens största mässa

Nu får de testa cancerläkemedel på barn

Sociala medier hittar försökspersoner

Positiva resultat för insulinpump

Ska förbereda bolagen på riskkapital

Ny vd i Active biotech

Lidds tankar kassan

Sänd till en kollega

0.158