23948sdkhjf

Nu är han installerad

Förra vecka installerades Karolinska institutets nya rektor Ole Petter Ottersen vid en ceremoni i Aula Medica i Solna.

Bland gästerna fanns ministern för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutsson, finanslandstingsrådet i Stockholms län Irene Svenonius och konsistoriets ordförande Mikael Odenberg.

Ole Petter Ottersen tillträdde som rektor för Karolinska institutet den 1 augusti 2017 efter åtta år som rektor vid Universitetet i Oslo. Han efterträder vikarierande rektor Karin Dahlman-Wright, som återgår till sin tjänst som prorektor.

– Karolinska institutet är ett världsledande universitet som jag själv alltid har sett upp till, säger Ole Petter Ottersen i en kommentar.

De senaste årens åtgärder vid universitetet till följd av Macchiarini-ärendet menar han gör att Karolinska institutet kan se framåt.

– Det sker så många fantastiska ting på Karolinska Institutet, inte minst med alla nya byggnader som växer fram och alla de möjligheter som det medför för forskning och utbildning. Men förutsättningarna för excellens i forskning och utbildning är en god arbetskultur och etisk medvetenhet. Med dessa förutsättningar på plats har vårt universitet en strålande framtid, säger Ole Petter Ottersen.

I måndags invigdes den nya stora forskningsbyggnaden Bioclinicum vid Karolinska universitetssjukhuset. Forskningshuset kommer att vara sammankopplad med den nya sjukhusbyggnaden via en gångbro och med Karolinska institutets nya forskningsbyggnad Biomedicum, där grundforskning kommer att ske, genom en kulvert och en gångbro. 

Ole Petter Ottersen är född i Kongsberg, Norge, 1955. Han tog läkarexamen vid Universitetet i Oslo 1980 och disputerade 1982. Han forskar inom neurovetenskap och har engagerat sig i global hälsa. Sedan 1992 är han professor i medicin vid Universitetet i Oslo, där han även var rektor 2009–juli 2017.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096