23948sdkhjf

Pallplats för Gedea

Gedea Biotech placerade sig på plats tre i gårdagens Europafinal av EIT European health catapult, i kategorin Biotech.

Gedea fick även publikens pris. Det betyder att bolaget är ett av Europas absolut bästa uppstartsbolag inom hälsa. Efter månader med flera deltävlingar utspelade sig detta vid finalen mellan totalt 12 bolag den 4:e december på EIT Health Summit i Lodz i Polen. 

Gedea Biotech fick 10 000 euro i tredje pris och ytterligare 10 000 euro för att de valts till publikens favorit. Publikens pris blev en jordskredsseger för Gedea i samtliga katgorier. 350 av totalt 400 personer röstade på Gedea.

– Vaginala infektioner är plågsamma och det är angeläget med nya, moderna lösningar. Jag tror att publiken röstade på oss eftersom vår produkt, pHyph, löser ett problem som är stort för väldigt många, säger vd Annette Säfholm i ett pressmeddelande.

– Medverkan i EIT Health Catapult har gett värdefulla kontakter med investerare, entrepenörer och partners som vi kommer ha stor nytta av i framtiden, menar hon.


Det skånska bolagets verksamhet baseras på forskning vid Lunds Universitet av Olov Sterner, Sophie Manner och Ulf Ellervik på Kemicentrum tillsammans med Helena Strevens, överläkare i gyn/obstetrik på Kvinnokliniken på Skånes Universitetssjukhus.

De två första kliniska studierna pågår på patienter med vaginal svampinfektion och bakteriell vaginos.


EIT Health är ett europeiskt nätverk med drygt 140 kvalificerade partner från industri, akademi och aktörer inom hälsovård i Europa. Region Skåne är en av huvudpartnerna sedan 2018, vilket ger företag med relationer till det regionala innovationssystemet möjlighet att söka finansiering för internationell tillväxt. Innovation Skåne samordnar programmet i regionen. För mer information, se eithealth.eu

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063