23948sdkhjf

Orexos vd om opioidberoendet: “Läkemedelsbolagen har ett stort ansvar”

| Av Hanna Brodda | Tipsa redaktionen

Under flera år har rättsprocesser pågått mot de amerikanska bolag som anklagas för den dramatiska ökningen av opioidberoende och dödsfall efter överdoser. Svenska Orexo har en lösning på problemet.

I slutet av augusti föll en uppmärksammad dom mot Johnson och Johnson. Över 400 000 människor har dött till följd av överdos och cirka 5 miljoner är beroende av opioider. Enligt Oklahomas statsåklagare bär företaget en del av skulden för drogepidemin.

För Orexos vd är den ursprungliga skuldfrågan tydlig.

– Läkemedelsbolagen har ett enormt ansvar. Jag skulle ha väldigt svårt att se mig själv i spegeln om jag hade bidragit till att aktivt få ut ett läkemedel med den här biverkningen. De måste ha förstått att användningen inte begränsades till att behandla smärtpatienter under en begränsad tid. Representanter från bolagen vet ju exakt hur mycket som hade förskrivits, i varje delstat, av varje läkare. De måste ha sett att efterfrågan ökade alldeles för snabbt, säger Orexos vd och koncernchef Nikolaj Sørensen.

Det är inte första gången Nikolaj Sørensen klagar på sina branschkolleger i de amerikanska bolagen. Han gjorde det öppet redan 2013. Långt innan skandalen var ett faktum. Opioidberoende var inte någon stor politisk fråga och hans varningar togs med ro. Nu efteråt visar det sig att Sørensen hade rätt. De läkemedel som nu förekommer i rättegångarna var meningen att de skulle behandla smärta. De innehåller opioider, men ansågs länge ofarliga i USA. När läkarna till sist började strama åt förskrivningen tvingades många patienter att finna andra lösningar för att stävja ett utvecklat beroende. Många börjar använda heroin och starkare syntetiska opioider som fentanyl, med dödliga konsekvenser. Nu har den illegala handeln med opioider fullkomligt exploderat. Drogkartellerna har delvis lämnat handeln med kokain och idag strömmar illegala läkemedel med opioider in i landet.

Hur lång tid tar det att bli beroende?

– Det skrämmande är att de flesta vi pratat med säger att första gången de missbrukade opioider, så var det en fantastisk känsla. För många går det fort. Slutar du snabbt är det lättare, men om du fortsätter i några månader, då blir processen svårare och svårare.

Vilken sorts smärta handlar det om som inkörsport för missbruket?

– Varenda gång hör vi samma historia, det handlar ofta om en helt vanlig smärta. “Jag hade stukat en fot, jag hade varit hos tandläkaren, det var efter min korsbandsoperation” eller något liknande, och sedan har de alla fått en smärtlindrande behandling förskrivet av en läkare som kändes bra, inte bara fysiskt, utan även psykiskt. Men sedan behövdes högre och högre dos, för att få samma effekt.

Orexo fokuserar framför allt på opioidberoende i alla faser, från förebyggande till behandling. Idag har bolaget en livskraftig pipeline som innehåller flera lovande projekt för att angripa det breda problemområdet. Dessutom har bolaget sedan 2013 byggt upp en egen kommersiell organisation i USA där Orexo i egen regi säljer sitt huvudläkemedel Zubsolv mot opioidberoende och varje dag hjälper nästan 50 000 amerikaner. Orexo är sedan 2016 ett lönsamt bolag med en stark kassaposition och målet är att ta bolaget in i en ny fas med fler produkter, genom förvärv/in-licensiering och egenutveckling. Nyligen kunde bolaget leverera på ett av dessa mål då de i mitten av augusti kommunicerade att de inlett ett partnersamarbete med tyska GAIA, en världsledande aktör inom digitala terapier, för att utveckla och kommersialisera en ny digital terapi för behandling av opioidberoende. En produkt som kommer kunna vara ett viktigt komplement till nuvarande behandlingar på marknaden.

Företaget har forskning och huvudkontor i Uppsala och den amerikanska verksamheten i Morristown, New Jersey. Där bolaget har drygt 80 anställda.

Konkurrensen är tuff inom hela läkemedelssektorn och Sørensen bedömer prissättningen som en viktig strategisk faktor. Ett mål för företaget är därför att bli bäst på att sänka kostnaderna.

– Det finns en kultur i branschen av att inte lägga fokus på kostnader kring tillverkning, men den strategin kan jag inte ställa mig bakom. Idag måste man faktiskt vända på varje sten. Pris kommer att bli det absolut viktigaste verktyget i konkurrensen. Idag finns minst fem konkurrenter som håller på att ta fram en liknande produkt som du själv har i pipeline, det är så det ser ut idag.

Läs också: Orexo satsar på digitala terapier mot alkoholberoende

– Vi skeppar 400 000 tabletter varje vecka, kan vi få ner priset med en cent per tablett blir det väldigt mycket pengar på året för våra kunder.

Vad är det i produktionen som kostar mest?

– Den substans som är dyrast för oss är buprenorfin, en syntetisk variant av det som från början kom från Vallmoblomman, men den detaljen vi inte göra mycket åt.

Missbruket beräknas kosta flera triljoner dollar bara i USA och engagerar både republikaner och demokrater. Med resultatet att det går helt strålande bra för Orexo. Så bra att de nu visar en hög lönsamhet och har närmare 700 miljoner på banken.

– När jag började fick jag frågan om hur jag skulle finansiera den amerikanska verksamheten. Nu får jag frekvent en ny fråga. Den om “vad jag ska göra med alla pengar”.

Svaret på den frågan är att Orexo investerar, i egen forskning och vill också växa via in-licensiering och förvärv av nya produkter.

– Jag har min drivkraft, i min position har jag möjlighet att göra en insats på det här området. På Orexo befinner vi oss mitt i en av de största hälsokriserna i USA i modern tid. Jobbet har bara börjat för oss, säger Nikolaj Sørensen.

Amerikas opiodberoende i siffror

Sedan 1999 har 400 000 människor dött av överdoser av opioider i USA. Enligt USA:s hälsomyndighet Health and Human Services råder en opioidepidemi utan motstycke. Antalet människor som årligen dör i opioidöverdoser – inklusive smärtstillande medicin – har nästan sjufaldigats sedan 1999. 2016 dog 53 000, året efter 47 600. Cirka 80 procent av dem som dör i opioidkrisen är vita. 10 procent är svarta och 10 procent är spansktalande så kallade hispanics.

Statistik visar att fyra av fem av dagens opioidmissbrukare har börjat med värktabletter som Oxycontin.

Överförskrivningen har minskat. Receptförskrivningarna av opioider har minskat betydligt men fortfarande är det många som inte fått behandling för sina problem.

I dag orsakar syntetiska opioider, i första hand fentanyl, flest dödsfall av alla droger. Därefter följer heroin och läkarutskrivna opioider.

Rättsprocesser pågår mot ett antal läkemedelsbolag.

Mer om: Orexo
Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Ny process skräddarsyr paketering av genmedicin

Immunicums vd får lämna med omedelbar verkan

TV: Vinnarintervju SwedenBio award 2019

Farligast med hjärtinfarkt i Norrbotten

Stor skillnad i risken att dö mellan länen – Skillnaden ökar.

”Om man inte är på så är man borta” - life science-strategin är här

Även om man tidigare varit framgångsrik som land eller företag så är risken att om man inte är på så är man borta ganska snabbt. Så avslutade näringsminister Ibrahim Baylan när regeringen presenterade sin nationella strategi för life science.

Jobb & Karriär
Alligator tappar chef

Nyhetsbrev

SwedenBio: Där gick startskottet för regeringen

Arkiv

Gedea får Horizon-pengar

Vill bli alternativ till antibiotika – Hoppas nå marknaden 2021.

Jobb & Karriär
Lämnar Karo Pharma

Tekniska framsteg i fokus

Engage with your CMO early

"Att välja en CMO är som att ingå ett äktenskap"

Välj partner omsorgsfullt och ta kontakt tidigt var två slutsatser från mötet Pharma Outsourcing.

Lagenligt: Förutsättningar för gränsöverskridande digitala vårdtjänster

Snabb rekrytering till Promores sårstudie

Utvecklar sensorer i förband med gel som bakterier äter

Tråd- och batterilösa sensorer i förband som tidigt kan upptäckta sårinfektioner. Javier Sotres, forskare vid Malmö universitet, har beviljats medel för att förverkliga idén om en enkel metod att övervaka sår i hemmet.

From spin-off to phase II

Peab-grundarens stiftelse ger 22 miljoner till life science

Krönika: Hur viktigt är life science egentligen?

Först life science-strategin och nästa höst forskningspropositionen. Framtiden stakas ut och det är dags för politikerna att bekänna färg.

Jobb & Karriär
Kom och jobba med oss!

​Immunterapi prövas mot psykisk sjukdom

Första behandlingen mot sicklecellsjukdom godkänd

Första läkemedlet som angriper orsaken bakom sjukdomen får grönt ljus i USA – ”Har pågående diskussioner med EMA”

Krönika: ”Staten behöver storsatsa på forskning”

Sverige har stora möjligheter att bibehålla styrkan inom akademisk forskning, och växa inom Life Science. För att det ska ske behöver vi en nationell satsning och samarbete.

”Vi var naiva tillsammans”

Att kunna lyssna, att inte låna ut privata pengar till bolaget och att hitta långsiktiga ägare - Det var några av Sarah Fredrikssons tips i bolagsbyggande när branschen samlades för årets summit signerad SwedenBio.

Before you choose a CRO

Jobb & Karriär
Ny chef på Rhovac

Kopplar variant av vanligt herpesvirus till MS

Lovande effektdata från Cantargia

Innovationslunch på Karolinska

Hon ska utveckla framtidens sjukhus

Pharma-on-Demand

Jobb & Karriär
Alligator rekryterar från Ferring

Jobb & Karriär
Pharmarelations stärker upp

Hon blir generaldirektör

Jobb & Karriär
Ny vd på Klaria

Medivirs kliniska studier följer plan

Kartläggning av sekretomet klart – Var mindre än väntat

Se alla Medlemsnytt

Hög driftsäkerhet vid vakuumgenering inom plastindustrin

ZEISS Hour Seminar

Dolphin vätskeringvakuumpumpar

Workshop | Live Cell Imaging in Superresolution Mode

Cognate BioServices announces acquisition of Cobra Biologics

Effektiv vakuumförsörjning för tillverkning av husbilar

Mätteknik för vakuum i ny tappning

ZEISS Two-hour Seminar

ZEISS One-hour Seminar

Learn how you can benefit from ZEISS LSM 900 in less than an hour!

One-hour Seminar

Förberedd för industri 4.0: Ny lamellvakuumpump med tryckreglering

Med månadens ZEISS Quiz kan du testa dina kunskaper i mätteknik och fira vårt 100-årsjubileum

Med månadens ZEISS Quiz kan du testa dina kunskaper i mätteknik och fira vårt 100-årsjubileum

Om du är intresserad av "Live Cell Imaging in Different Technologies", är den här workshop för dig!

R 5 0760 A PLUS den intelligenta vakuumpumpen med integrerad frekvensomvandlare

Med månadens ZEISS Quiz kan du testa dina kunskaper i mätteknik och fira vårt 100-årsjubileum

Alitea-varumärket firar 40 år!

Förberedd för industri 4.0: Ny lamellvakuumpump med tryckreglering

Klovakuumpumpen Mink MV 0312 B från Busch Vakuumteknik – effektiv och tillförlitlig

R 5 0760 A PLUS den intelligenta vakuumpumpen med integrerad frekvensomvand...

Om du är intresserad av ”super-resolution imaging”, så ska den här workshop...

Om du är intresserad av ”super-resolution imaging”, så ska den här workshop...

Flexicon lanserar PF7

Sänd till en kollega

0.132