23948sdkhjf

Orexos vd om opioidberoendet: “Läkemedelsbolagen har ett stort ansvar”

| Av Hanna Brodda | Tipsa redaktionen

Under flera år har rättsprocesser pågått mot de amerikanska bolag som anklagas för den dramatiska ökningen av opioidberoende och dödsfall efter överdoser. Svenska Orexo har en lösning på problemet.

I slutet av augusti föll en uppmärksammad dom mot Johnson och Johnson. Över 400 000 människor har dött till följd av överdos och cirka 5 miljoner är beroende av opioider. Enligt Oklahomas statsåklagare bär företaget en del av skulden för drogepidemin.

För Orexos vd är den ursprungliga skuldfrågan tydlig.

– Läkemedelsbolagen har ett enormt ansvar. Jag skulle ha väldigt svårt att se mig själv i spegeln om jag hade bidragit till att aktivt få ut ett läkemedel med den här biverkningen. De måste ha förstått att användningen inte begränsades till att behandla smärtpatienter under en begränsad tid. Representanter från bolagen vet ju exakt hur mycket som hade förskrivits, i varje delstat, av varje läkare. De måste ha sett att efterfrågan ökade alldeles för snabbt, säger Orexos vd och koncernchef Nikolaj Sørensen.

Det är inte första gången Nikolaj Sørensen klagar på sina branschkolleger i de amerikanska bolagen. Han gjorde det öppet redan 2013. Långt innan skandalen var ett faktum. Opioidberoende var inte någon stor politisk fråga och hans varningar togs med ro. Nu efteråt visar det sig att Sørensen hade rätt. De läkemedel som nu förekommer i rättegångarna var meningen att de skulle behandla smärta. De innehåller opioider, men ansågs länge ofarliga i USA. När läkarna till sist började strama åt förskrivningen tvingades många patienter att finna andra lösningar för att stävja ett utvecklat beroende. Många börjar använda heroin och starkare syntetiska opioider som fentanyl, med dödliga konsekvenser. Nu har den illegala handeln med opioider fullkomligt exploderat. Drogkartellerna har delvis lämnat handeln med kokain och idag strömmar illegala läkemedel med opioider in i landet.

Hur lång tid tar det att bli beroende?

– Det skrämmande är att de flesta vi pratat med säger att första gången de missbrukade opioider, så var det en fantastisk känsla. För många går det fort. Slutar du snabbt är det lättare, men om du fortsätter i några månader, då blir processen svårare och svårare.

Vilken sorts smärta handlar det om som inkörsport för missbruket?

– Varenda gång hör vi samma historia, det handlar ofta om en helt vanlig smärta. “Jag hade stukat en fot, jag hade varit hos tandläkaren, det var efter min korsbandsoperation” eller något liknande, och sedan har de alla fått en smärtlindrande behandling förskrivet av en läkare som kändes bra, inte bara fysiskt, utan även psykiskt. Men sedan behövdes högre och högre dos, för att få samma effekt.

Orexo fokuserar framför allt på opioidberoende i alla faser, från förebyggande till behandling. Idag har bolaget en livskraftig pipeline som innehåller flera lovande projekt för att angripa det breda problemområdet. Dessutom har bolaget sedan 2013 byggt upp en egen kommersiell organisation i USA där Orexo i egen regi säljer sitt huvudläkemedel Zubsolv mot opioidberoende och varje dag hjälper nästan 50 000 amerikaner. Orexo är sedan 2016 ett lönsamt bolag med en stark kassaposition och målet är att ta bolaget in i en ny fas med fler produkter, genom förvärv/in-licensiering och egenutveckling. Nyligen kunde bolaget leverera på ett av dessa mål då de i mitten av augusti kommunicerade att de inlett ett partnersamarbete med tyska GAIA, en världsledande aktör inom digitala terapier, för att utveckla och kommersialisera en ny digital terapi för behandling av opioidberoende. En produkt som kommer kunna vara ett viktigt komplement till nuvarande behandlingar på marknaden.

Företaget har forskning och huvudkontor i Uppsala och den amerikanska verksamheten i Morristown, New Jersey. Där bolaget har drygt 80 anställda.

Konkurrensen är tuff inom hela läkemedelssektorn och Sørensen bedömer prissättningen som en viktig strategisk faktor. Ett mål för företaget är därför att bli bäst på att sänka kostnaderna.

– Det finns en kultur i branschen av att inte lägga fokus på kostnader kring tillverkning, men den strategin kan jag inte ställa mig bakom. Idag måste man faktiskt vända på varje sten. Pris kommer att bli det absolut viktigaste verktyget i konkurrensen. Idag finns minst fem konkurrenter som håller på att ta fram en liknande produkt som du själv har i pipeline, det är så det ser ut idag.

Läs också: Orexo förvärvar digital terapi

– Vi skeppar 400 000 tabletter varje vecka, kan vi få ner priset med en cent per tablett blir det väldigt mycket pengar på året för våra kunder.

Vad är det i produktionen som kostar mest?

– Den substans som är dyrast för oss är buprenorfin, en syntetisk variant av det som från början kom från Vallmoblomman, men den detaljen vi inte göra mycket åt.

Missbruket beräknas kosta flera triljoner dollar bara i USA och engagerar både republikaner och demokrater. Med resultatet att det går helt strålande bra för Orexo. Så bra att de nu visar en hög lönsamhet och har närmare 700 miljoner på banken.

– När jag började fick jag frågan om hur jag skulle finansiera den amerikanska verksamheten. Nu får jag frekvent en ny fråga. Den om “vad jag ska göra med alla pengar”.

Svaret på den frågan är att Orexo investerar, i egen forskning och vill också växa via in-licensiering och förvärv av nya produkter.

– Jag har min drivkraft, i min position har jag möjlighet att göra en insats på det här området. På Orexo befinner vi oss mitt i en av de största hälsokriserna i USA i modern tid. Jobbet har bara börjat för oss, säger Nikolaj Sørensen.

Amerikas opiodberoende i siffror

Sedan 1999 har 400 000 människor dött av överdoser av opioider i USA. Enligt USA:s hälsomyndighet Health and Human Services råder en opioidepidemi utan motstycke. Antalet människor som årligen dör i opioidöverdoser – inklusive smärtstillande medicin – har nästan sjufaldigats sedan 1999. 2016 dog 53 000, året efter 47 600. Cirka 80 procent av dem som dör i opioidkrisen är vita. 10 procent är svarta och 10 procent är spansktalande så kallade hispanics.

Statistik visar att fyra av fem av dagens opioidmissbrukare har börjat med värktabletter som Oxycontin.

Överförskrivningen har minskat. Receptförskrivningarna av opioider har minskat betydligt men fortfarande är det många som inte fått behandling för sina problem.

I dag orsakar syntetiska opioider, i första hand fentanyl, flest dödsfall av alla droger. Därefter följer heroin och läkarutskrivna opioider.

Rättsprocesser pågår mot ett antal läkemedelsbolag.

Mer om: Orexo
Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)

JOBB I FOKUS

Startsidan just nu

Life Science Sweden tar sommarledigt

Vi på redaktionen går på semester och är tillbaka på kontoret igen den 3 augusti. Vi hoppas att ni får en riktigt trevlig sommar! 

Jobb & karriär
Flera förändringar i Oncopeptides ledning

Rockad och nyrekrytering karaktäriserar bolagets tillsättning av ny vd samt forskningschef.

Regeringen tillsätter coronakommission

Finans
Lipigons nyemission övertecknad

Studie: Fler skulle kunna vara immuna mot covid-19

Preliminära resultat pekar på att fler kan vara immuna mot covid-19, även om de fått negativt antikroppssvar.

Nyhetsbrev

Gileads besked – så mycket kommer remdesivir kosta

Priset för att behandla en covid-19-patient med remdesvir landar på 21 800 kronor. – Det är lite lägre än vad jag trodde, säger Anders Sönnerborg till Life Science Sweden.

Arkiv
1

Krönika
Torgny Fornstedt: Analytisk kemi måste hitta tillbaka till sina rötter

Det behövs fler kunniga analytiska kemister både på universiteten och inom industrin, skriver Torgny Fornstedt i en krönika.

Keminyheter
Sverige vill ha en EU-gemensam kemikaliestrategi

Lovande resultat för oral terapi vid atopiskt eksem

Jobb & karriär
Mattias Bergqvist ny ledamot i Scandinavian CRO

Rekordmånga läser Life Science Sweden

Intresset för tidningen har ökat kraftigt. Under våren har antalet besökare tredubblats.

Atrogi får anslag för fetmaforskning

Forskningsföretaget Atrogi har fått ett anslag från Eurostar för utveckling av en substans mot fetma.

LSS in English
Marie Gårdmark: Do EMA and FDA talk to each other?

Of course they do! The collaboration started already in 2003, writes Marie Gårdmark in a column.

Remdesivir på väg mot EU-godkännande

Det europeiska läkemedelsverket EMA:s vetenskapliga kommitté rekommenderar remdesivir för godkännande för behandling av covid-19.

Finans
Aegirbio debuterar på Nasdaq First North

Stor genomslagskraft för immunterapi i Sverige

Internationell uppståndelse kring Tegnells sommarprat

Utländska medier har uppmärksammat Anders Tegnells uttalande där han beskriver andra länders agerande kring coronapandemin som ”galenskap”.

Keminyheter
Rötter och grenar blir vårdkläder

2

Ledare
Samuel Lagercrantz: Bergström bra val som vaccinsamordnare

Valet av Richard Bergström som vaccinsamordnare för covid-19 är glädjande, skriver Life Science Swedens chefredaktör Samuel Lagercrantz i en kommentar till gårdagens besked.

2

Tom Britton: ”Nivån för flockimmunitet är lägre än vad vi trott”

Nya matematiska modeller pekar på att flockimmunitetsnivån är kraftigt lägre än vad man tidigare trott, och att immuniteten i dagsläget spelar en större roll, enligt en ny rapport.

Vitalis blir digital konferens

Jobb & karriär
Maja Johansson blir chef för nya vaccinanläggningen i Umeå

Sedan en månad tillbaka är Maja Johansson ny site manager för Diamyd Medicals nya tillverkningsenhet i Umeå.

Remdesivir ges till barn med covid-19 i ny studie

Finans
Avgiften för klinisk läkemedelsprövning ökar med 250 procent

Ansökningsavgiften för kliniska prövningar höjs från 50 000 kronor till 123 000–148 000 kronor till följd av en ny EU-förordning, enligt rapport från Läkemedelsverket.

Selectimmune rekryterar ny vd

Tillväxtanalys ska bevaka life-science industrins utveckling

Vinnova stödjer KTH:s testkit för antikroppar mot covid-19

Jobb & karriär
Abigo nyanställer

Elektas vd avgår med omedelbar verkan

Ansiktsmask krävs för covidskydd enligt Science-artikel

Jobb & karriär
Cellavision tappar vd

Keminyheter
Kemikalieinspektionen i topp i arbetsplatsranking

1

Apotea och Werlabs säljer antikroppstest för covid-19

Läkemedelsverket förbjuder ett till covidtest

Röntgen visar hur coronaviruset förökar sig

Jobb & karriär
Micropos får ny vd

Se alla Medlemsnytt

Cobra signs supply agreement with AstraZeneca

Ny medarbetare till PharmaRelations i Norge

PharmaRelations stärker upp med ny konsultchef

Join us for a webinar on confocal microscopy!

3D Scanning Systems - Innovative Solutions for 3D digitizin

Akut produktion av desinfektionsmedel med hjälp av Busch

Improve your metrology skills, also @home.

Leverans av Busch vakuumsystem till Brasilien

Cleaning and Disinfecting Microscope and Optical Components

Busch Vakuum Solutions levererar till sjukhus i Palestina

Are you working from home?

Busch Vacuum Solutions levererar till sjukhustrailers i USA

Centralisering av vakuum från Busch Vacuum Solutions

Increase efficiency in the lab!

Verifiering vid tillverkning av Ventilatorer

Busch levererar vakuumsystem till akutsjukhus i Madrid

Samarbete mellan Busch i Schweiz och Frankrike mot Corona

Rening av gaser med vakuumteknik från Busch Vacuum Solutions

Optimize measurement plans remotely with free ZEISS CALYPSO

Find what you need from the ZEISS Industrial Quality world.

Biofiltrering med Busch TYR Blåsmaskin

Ny Country Manager PharmaRelations Norge

Perfekt packad skinka med vakuum från Busch

Last week, we introduced ZEISS Lightsheet 7.

Fiskodling med vakuum från Busch Vacuum Solutions

Sänd till en kollega

0.125